Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Katarina Taikons böcker om Katitzi ges ut på nytt

Katarina Taikons böcker om diskrimineringen av romer, sett ur flickan Katitizis ögon, är på många sätt fortfarande högaktuella. Nu ges bokserien ut på nytt.

– Katitzi är världsunik. Det finns inget annat land som har en så omfattande serie böcker där barn kan lära sig om den romska historien.
Det säger journalisten och författaren Lawen Mohtadi, som under de senaste åren har fördjupat sig i Katarina Taikons liv och verk - först genom arbetet med biografin "Den dag jag blir fri" (2012), och nu med en dokumentärfilm som har premiär till hösten.
Katarina Taikon föddes i ett romskt tältläger 1932. Hon förvägrades att gå i skolan - senare skulle hon komma att berätta om den händelsen i den första boken om Katitzi.
Under 1960-talet blev Taikon den främsta förkämpen för romers rättigheter i Sverige. Hon uppvaktade politiker, skrev debattartiklar och demonstrerade.
När Katarina Taikon skrev böckerna om Katitzi hade alltså hennes kamp pågått länge. Men nu ville hon rikta sig till barnen - som dottern Angelica Ström skriver i nyutgåvans förord:
"Efter ett tag bestämde hon sig för att skriva böcker för barn och ungdomar eftersom hon var helt säker på att det var ni som skulle kunna förändra synen på romer och alla andra människor."
Böckerna om Katitizi fick ett stort genomslag när de kom. Men på senare tid har de riskerat att falla i glömska.
– Det finns bara enstaka exemplar på biblioteken, säger Lawen Mohtadi, som är glad över att nya generationer nu får tillgång till karaktären Katitzi.
– Hon är så mångbottnad: Hon är nyfiken och står på sig, samtidigt kan hon vara sårbar och utsatt. Hon är en intressant figur, vars liv rymmer både en hård verklighet och äventyr. Jag tror att det blir en stor läsupplevelse för nya generationer.
Det är Lawen Mohtadi som tillsammans med Taikons dotter Angelica Ström har redigerat nyutgåvan av böckerna.
– Vi ville att det skulle gå smidigt att läsa för en ny generation barn och unga, samtidigt som vi ville behålla karaktären i Katarina Taikons språk, säger Lawen Mohtadi och fortsätter:
– Vi ville inte att läsarna skulle fastna vid ord som är gammaldags, så vi har till exempel bytt ut "landsfiskal" till "bypolis".
Hon beskriver arbetet med att uppdatera böckerna som en balansakt.
– Vi har pratat mycket om orden zigenare och rom. De här böckerna är skrivna på 1970-talet och handlar om 1940-talet.
– Vi kunde inte helt ta bort ordet zigenare, det hade gått emot själva handlingen, beskrivningen av hur romer diskriminerades vid denna tid.
I samråd med förlaget kom de därför fram till att behålla ordet zigenare när det används för att beskriva en romsk person av det omgivande samhället, men att ersätta ordet med "rom" när karaktärerna pratar om sig själva. I den första Katitzi-boken i serien klargör författaren själv skillnaden mellan begreppen:
"Zigenare är ett namn som andra hittat på åt oss. Vi själva säger rom, och det betyder människa, säger Katitzis pappa."
1975 sa Katarina Taikon så här i ett radioprogram om responsen hon fick på sina böcker:
"Flera av barnen som skriver till mig kanske blir morgondagens politiker. Hoppas de har med sig i bagaget vad de har läst."
Det är fyrtioår sedan nu. Lawen Mohtadi konstaterar att böckerna än idag fyller en viktig funktion.
– De här böckerna är skrivna för snart femtio år sedan, det är en oerhörd tidsrymd och samtidigt finns det idag fortfarande en stark antiziganism - från institutioner, från samhällsmyndigheter, från makttoppen. Det visar att vi inte har gjort upp med vår 1900-talshistoria på långa vägar.

Katitzi

Katarina Taikons självbiografiska bokserie om den romska flickan Katitzi (smeknamn för Katarina) gavs ut mellan 1969 och 1980.
1979 blev "Katitzi" tv-serie av Ulf Andrée.
Katarina Taikon dog 1995.
2008 översattes boken till romanès av Hans Caldaras.
De tretton böckerna ges nu ut igen, först kommer de två första delarna.
Bokens nya illustrationer har gjorts av Joanna Hellgren.
Dokumentären om Katarina Taikon av Lawen Mohtadi och Gellert Tamas har premiär i höst.
Gå till toppen