Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Makthavarna eniga: Malmö stadion ska rivas

På måndag möts makthavarna i Malmös stadiongrupp, men de är redan eniga.

Malmö stadion invigdes till fotbolls-VM 1958. Ett halvsekel senare, 2009, flyttade Malmö FF till Swedbank stadion.
Sedan dess har gamla Stadion varit en huvudvärk för Malmös politiker.
Ilmar Reepalu (S), som styrde Malmö fram till sommaren 2013, var en stor stadionvän. Men nu blåser det nya vindar i Stadshuset.
Sedan flera år finns en särskild referensgrupp för Stadion. På måndag klockan 10 sammanträder gruppen, där Malmös tyngsta politiker sitter tillsammans med stadsdirektör Jan-Inge Ahlfridh och andra topp­tjänstemän.
Redan på sitt senaste möte, den 11 november, fick politikerna i gruppen en dragning av förutsättningarna för stadionområdet.
• Att bevara Malmö stadion i minst 20 år beräknas kosta 147 miljoner kronor. Inga standardförbättringar ingår.
• Om stadionbyggnaden rivs, måste en ny stor friidrottsanläggning med 2 000 publikplatser byggas. Prislappen för rivning och nybygge beräknas bli precis samma som för att rädda Stadion: 147 miljoner kronor.
• Det finns ett förslag där delar av Stadion rivs och andra bevaras. Prislapp: 219 miljoner kronor.
Sydsvenskan har talat med tunga politiska företrädare från alla partier som är representerade i stadiongruppen. Alla öppnar nu för rivning.
– Vi har förespråkat rivning. Vår ingång har varit att det inte verkar som om någon har nytta av Stadion med dess läktare, säger stadsbyggnadskommunalrådet Karolina Skog (MP).
Frida Trollmyr (S) företräder idrottslivet i politiken, som ordförande i fritidsnämnden. Hon var länge värnat Stadion – men inte längre.
– Jag tycker att opinionen har vänt. Alltfler tycker att vi ska ta politiskt ansvar och göra något, säger Frida Trollmyr.
Riva Stadion?
- Ja, just det. Det är ditåt det lutar i dag, inte minst av ekonomiska skäl.
Enighet tycks råda i hela det rödgröna styret.
– För Vänsterpartiet är innehållet viktigare än formen. Stadionbyggnaden i sig själv är inte så viktig, säger kommunalrådet Martina Skrak (V).
Samtliga oppositionspartier i stadiongruppen ställer sig också bakom en rivning.
– Det är min bestämda uppfattning att den här marken borde användas till något som Malmöborna har större nytta av. Jag ser det som en självklarhet att riva Stadion, säger kommunalrådet Torbjörn Tegnhammar (M).
– Det finns planer på skola, förskola och en kombihall på stadionområdet. Ska det bli möjligt så måste Stadion bort. Även ekonomiskt är rivning det alternativ som kostar minst, säger Ewa Bertz (FP).
– Stadion har gjort sitt, precis som Aq-va-kul. Det är bortkastade pengar att renovera byggnaderna, säger kommunalrådet Magnus Olsson (SD).
På måndagens möte i stadiongruppen, får politikerna en rapport om möjligheterna att bygga bostäder på eller nära stadionområdet. Nya bostadshus i området är ett önskemål från både höger och vänster. Men målet är svårt att nå utan ett beslut i rivningsfrågan.
– Vi måste få ett svar kring Stadion. Nu eller väldigt snart måste frågan lösas, säger Karolina Skog (MP).
Nästa avsnitt: Stjärnorna minns de stora ögonblicken på Malmö stadion.
Gå till toppen