Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Widman (FP): Hög tid att prata om volymer

Allan Widman, tung Folkpartist från Malmö, tycker det är hög tid att tala klarspråk om att Sverige måste skicka signaler till omvärlden så att färre människor söker asyl.

Allan Widman vill skicka röksignaler till omvärlden
I veckan presenterade Folkpartiledaren Jan Björklund ett paket med åtgärder för att bättre integrera de flyktingar som kommer till Sverige:
Tillfälliga uppehållstillstånd som blir permanenta först när flyktingen visar att hen kan försörja sig.
Anhöriga ska få komma först när flyktingen kan försörja även dem.
Språktest för att bli svensk medborgare.
Björklunds förslag har fått intern kritik. "Kravliberalism", anser partistyrelseledamoten Frida Johansson Metso. Även förra EU-ministern Birgitta Ohlsson är skeptisk.
Men nu får Jan Björklund tungt stöd från Malmö. Allan Widman är ordförande i försvarsutskottet. En folkpartist med inflytande.
Han ställer inte bara helhjärtat upp bakom Björklunds förslag. Han vill lägga till ytterligare ett par på listan.
– Vi har en prognos nu på att det kommer över hundratusen asylsökande till Sverige i år. Det innebär stora påfrestningar för det svenska samhället, säger Widman.
– Den ojämna fördelningen över landet gör att anspänningen ökar ytterligare. Därför måste vi överväga en lag där alla kommuner tvingas ta sitt ansvar.
Socialdemokraterna i Malmö har länge drivit kravet att bidraget för eget boende (ebo) avskaffas, eftersom det gör att många asylsökande bosätter sig i kommuner där det redan finns många invandrare – Malmö, Landskrona och Södertälje.
Ebo bör inte avskaffas helt, anser Allan Widman, eftersom det fungerar utmärkt på vissa håll i landet. Däremot bör bidraget slopas för dem som söker sig till kommuner där det redan finns många nyanlända flyktingar.
– I vissa kommuner som Malmö, Landskrona och Södertälje har ebo fungerat mindre bra. Ett sätt är då att undanta de kommuner som redan tagit ett stort ansvar och är hårt ansträngda.
Allan Widman gör ingen hemlighet av att han ser både Jan Björklunds förslag och sina egna som ett slags signalpolitik till omvärlden för att minska trycket av asylsökande mot Sverige – exakt det som svenska politiker så ofta kritiserat Danmark för att göra.
– Ja, det är klart det är signalpolitik. Sverige har jämfört med andra länder en mycket generös politik. Det är klart att det kostar på.
Widman tvekar inte heller att ta det tabubelagda ordet "volymer" i sin mun.
– Jag tycker det är oundvikligt att adressera frågan om volymer. Sverige tar nu emot fler asylsökande per capita än något annat EU-land.
Widman riktar hård kritik mot Fredrik Reinfeldt, som han tycker "viftat bort" folks oro. Han vänder sig särskilt mot ett Reinfeldt-uttalande i danska Politiken i december: "Jag flyger ofta över den svenska landsbygden. Det finns oändliga fält och skogar. Den som hävdar att landet är fullt måste visa var det är fullt", sade den förre statsministern strax innan han avgick.
– När vi politiker viftar bort de här frågorna blir folk oroliga. När Reinfeldt pratar om "stora fält" ger han inte svar på människors oro.
– Integration handlar naturligtvis inte om huruvida det finns fysiska ytor på marken. Det handlar om att ge människor livschanser.
Gå till toppen