Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Bästa tipsen för att spara el

Niklas Renfro svarade på frågor. Han är energi- och klimatrådgivare i Malmö stad. 

Niklas Renfro är energi- och klimatrådgivare i Malmö kommun.Bild: Privat
mormor: Hej vilket drar mest el om jag sitter vid datorn eller tv i flera timmar?jag gissar på datorn. Med vänlig hälsning mormor
Niklas Renfro: Hej mormor, och tack för din fråga.
Din fråga handlar om effekten för både datorn och TV-apparaten vilket skall stå skrivet på exempelvis baksidan av produkten. Effekten multipliceras med antal timmar för att få fram energianvändningen. Nedan listas rimlig effekt gällande olika typer av datorer och TV-apparater. Jag hoppas några av dessa motsvarar din egen dator och/eller TV.
Stationär dator med monitor: 400 Watt
Laptop (bärbar dator): 80 Watt
LED TV 42" vid drift: 70 Watt
TV LCD 42" vid drift: 200-250 Watt
TV (tjock TV) vid drift: 150 Watt
TV Plasma 42" vid drift: 300-400 Watt
Förhoppningsvis har jag gett dig underlag till att besvara din egen fråga.
 
lena: Hej drar det mycket el om man har vanliga lampor tända hela natten då man inte kan sova?mvh lena
Niklas Renfro: Hej Lena, och tack för din fråga.
Din fråga handlar om effekten på dina lampor. Om du t.ex har kvar de äldre glödlamporna på 40 watt och inte bytt till LED-lampor på 7 watt så innebär det följande.
Fem lampor tända under natten mellan kl 22:00 - 07:00: 9 tim * 40 w * 5 st. lampor = 1,8 kWh/natten. Om du väljer att ha tänt alla nätter om året blir din totala energianvändning 657 kWh. Motsvarande gällande LED-lampor är cirka 115 kWh. Om vi översätter detta i kronor så sparar du cirka 500 kr på att byta dina lampor till LED.
Min rekommendation är att släcka lamporna i de utrymmen du inte befinner dig i.
Tänk även på att elektroniska produkter i standby-läge använder ström motsvarande 2 % av landets årliga elförbrukning, eller ca 500 kWh i ett normalhushåll.
 
Johnny: Det påstås ju att kyl/frys som är äldre än tio år bör bytas mot nyare. Men, om man köpte med (näst) bästa energiklass? Min kyl/frys är ca 15 år. Hur mycket mer energi drar den än dagens AAA+ (eller vad nu bästa märkning är?)?
Niklas Renfro: Hej Johnny och tack för din fråga.
Kylar och frysar drar mycket energi och dessa produkter var de första att blir energimärkta när märkningen i skala A till G infördes 1995. Senare infördes både A+, A++ och A+++ för kylar och frysar, vilket visar att de är ännu energisnålare än A.
Jag vågar anta att din energianvändning minskar med cirka 40-50 procent vid köp av ny kyl/frys A+++.
 
villaägare: Hej Niklas. Varför testar stat (och kommun) aldrig värmepumpar (av typen luft-vatten) i större omfattning? Det finns numera prisbilliga fabrikat på marknaden men de testas aldrig trots att efterfrågan är enorm. Känns det då inte väldigt meningslöst att vara rådgivare?
Niklas Renfro: Hej Villaägare och tack för din fråga.
Energimyndigheter utför regelbundet tester på olika typer av värmepumpar och hur de gör sitt urval har jag tyvärr ingen insikt om.
Om du inte redan kände till detta så har du en länk till luft/vatten värmepumpstester här:
http://www.energimyndigheten.se/Hushall/Testerresultat/Testresultat/Luftvattenvarmepumpar1/
Min yrkesroll som energi- och klimatrådgivare omfattas av opartisk och kostnadsfri rådgivning kring energianvändning och olika typer av värmesystem. Viktiga faktorer såsom årfaktor, verkningsgrad, tomgångsförluster och styr- och regler behandlas vid nästan alla rådgivningstillfällen. Allt för att underlätta och öka kunskapen hos rådsökande. Jag känner mig aldrig meningslös inom min yrkesroll som Energi- och klimatrådgivare.
 
Nattsänkning: Lönar det sig att nattsänka temperaturen i hemmet, eller äts besparingen upp på morgonen nä rman vill ha upp temperaturen igen?
Niklas Renfro: Hej Nattsänkning och tack för din fråga.
Det var vanligt förr att man sänkte temperaturen under natten i hemmet för att spara energi. Idag ser man oftast inte en nattsänkning som energibesparande eftersom effekten som krävs för att värma huset på morgonen "äter" upp besparingen.
Dock har ett välisolerat hus bättre förutsättningar att få till en lönsamhet kring nattsänkning.
 
sandra: Vad kosta en solpanel o hur länge det kan ta för att återhämta satsningen
Niklas Renfro: Hej Sandra och tack för din fråga.
Jag antar du menar solcellspaneler som genererar elektricitet?! Det finns även solfångare som värmer vatten men väljer att exkludera detta.
Ett rimligt antagande kring vad en solcellsanläggning på 5 kW kan kosta är mellan 75-100 000 kr. Solcellsanläggningen skapar elektricitet motsvarande 4500 – 4800 kWh/år.
Lönsamhet beror på flera faktorer, bland annat den framtida prisutvecklingen på el. Om elpriset går upp i framtiden så blir det bättre lönsamhetför solceller. Därför är det såklart svårt att exakt bedöma
lönsamheten. Dessutom finns det idag ett bidrag du kan ansöka om. Se länk här: http://www.energimyndigheten.se/Hushall/Aktuella-bidrag-och-stod-du-kan-soka/Stod-till-solceller/
Man brukar säga att solcellsanläggningen betalats av efter 10-12 år, förutsatt att man beviljats stöd eller använt sig av rot-avdrag.
Mer information om både solcells- och solfångareanläggning finner du här: http://www.solardays.se/pressmaterial/Solenergibroschyren%202014.pdf
Det finns övrigt att ta upp kring frågan du ställt och ber dig tänka på att jag tillhands på följande telefonnummer 040-343450 helgfria vardagar mellan kl 09:00-15:00
 
Johan: Hur är det hur mycket drar en timer? Kan det ibland vara dumt att använda dem? typ utebelysning...
Niklas Renfro: Hej Johan och tack för din fråga
~~Det finns ett otal på marknaden och effekten på timers är väldigt varierande. Det är viktigt att du tar reda på hur mycket mycket el själva timern drar genom att kolla effekttalet på produkten, den kan nämligen dra lika mycket eller mer än en effektiv LED-lampa.
 
Mårten: Gamla hederliga glödlampor har ju tillfört energi till ett rum eller ett hus och bidragit till en del av uppvärmningen. Nu när "alla" ska byta till LED-lampor så tappar man en massa Watt, det måste man tillföra i form av ökad värmeproduktion, eller?
Niklas Renfro: Hej Mårten och tack för din fråga.
Den blygsamma andelen värme från en glödlampa har inte stor påverkan i en vistelsezon, trots att ca 90 procent av äldre glödlampor blir värme.
 
Gustav: Hej! Vad skulle vara ditt bästa tips för att bespara el för invånarna i Malmö ur ren miljösynpunkt?
Niklas Renfro: Hej Gustav och tack för din fråga
~~- Öka kunskapen och medvetenheten vid val av all elektronisk utrustning. Mycket är idag energiklassat vilket gör det tämligen enkelt att selektera bort de produkter som använder mycket energi. Konsumera dock inte i onödan.
- Mycket handlar om ditt vardagliga beteende. Se till att släcka lampor och annan elektronisk utrustning då du lämnar rummet. Duscha istället för att bada, spara cirka 60-65 procent av energin till att värma vatten. Sänk inomhustemperaturen med en grad och sänk dina värmekostnader med cirka fem procent.
- Satsa på elavtal från Vind-, vatten- våg och solkraft. (Grön El) Finns en hemsida som underlättar och jämför olika elavtal som du finner här: http://www.ei.se/elpriskollen/
- Cykla, promenera eller åk kollektivt. Sparar inte el, men miljö.
 
llvp: Hej, Vi har en luftluft-värmepump som funkar väldigt bra som komplement till direktverkande el. Lönar det sig att sätta fläktar för att sprida värmen från llvp i vårt stora hus, eller är det bättre att läga "fläktenergin" på el-elementen i övriga huset? Eller en llvp till i andra änden av huset?
Niklas Renfro: Hej LLVP och tack för din fråga.
Dagens fläktar är mycket energisnåla och med klok intelligens inbyggt. Mitt råd är att du kollar marknaden efter likströmsbaserade motorer (EC-teknik) och temperaturstyrning.
Jag vågar inte lova att detta tillgodoser ditt totala värmebehov i annat rum men kan tycka det vore klokt att testa. Eventuellt sätta ett elelement med lägre effekt än om du inte dragit röret från LLVP-rummet.
 
Niklas Renfro: Tack alla som deltagit i chatten. Varit intressant att besvara era frågor.
Har ni övriga frågor eller följdfrågor kring energianvändning är ni varmt välkomna att ringa eller e-posta mig:
Telefon: 040-343450 (mån-fre: 09:00-15:00)
E-post: energi@malmo.se
Mvh
Niklas Renfro
Gå till toppen