Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Fundin: "Ett minne för livet"

1961 blev Ove Fundin världsmästare i speedway på Malmö stadion. Det var första gången som världsmästerskapet placerades utanför Wembley i London. Fundin försvarade sin titel.

Ove Fundin blev världsmästare i speedway på Malmö stadion 1961. För den prestationen tilldelades han Bragdguldet.Bild: Bert Olsson
– Jag kommer ihåg Malmö stadion som väldigt vackert med den då moderna utformningen. Vi körde på någon form av sandblandning och allting var så välorganiserat. Det var starka krafter som placerade mästerskapet i Malmö och det gav mig ett minne för livet, säger Fundin.
19 185 åskådare kom den 15 september och fick se Fundin vinna före Björn Knutsson och Göte Nordin. Det året delade han Bragdguldet med motocrossföraren Sten ”Storken” Lundin.
1967 återvände Fundin för att vinna lag-VM och 1970 blev han tvåa i par-VM på Malmö stadion.
– Jag kommer ihåg att jag som fallskärmshoppare senare lämnade matchboll i mittcirkeln vid några tillfällen och jag landade även med en flagga vid en friidrottsgala, säger 81-årige Ove Fundin, Tranåsfödd men boende på franska rivieran stora delar av året.
Under en period efter karriären bodde han i Arlöv.
Gå till toppen