Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hon har sytt ihop en egen CV-karriär

Birgitta Möller är ensam i Europa om en utbildning som gör henne till expert på att formulera CV:n.
Som etablerad vågar hon även plocka fram yllebroderierna och visa upp sin färgsprakande hantverkssida.

I början av januari blev Birgitta Möller ACRW-certifierad i CV:skrivande, efter att ha studerat vid amerikanska Resume Writing Academy.
Nu är hon en av cirka 100 personer i världen som klarat proven. Hennes lärare har handplockat henne för uppdrag att hjälpa höga internationella chefer.
"Meningen med mitt nya liv är att det ska ge mig glädje", står det på en av lapparna på väggen i hennes arbetsrum i villan, där hon sitter vid datorn om vardagarna.
En trappa ner, i källaren, ligger syrummet, där hon håller till i helgerna. Här exploderar färg och form i medvetna uttryck.
En plåtburk förvandlas till en lampkrona och godispapper hittar sin plats i ett textilt uttryck.
I mars ställer hon ut återbrukskonst på Ängelholms stadsbibliotek.
Lovikavantarna med de lite sneda tummarna hon stickade som nioåring är en av påminnelserna om flickan Birgittas tidiga lust att skapa.
– Många anser att man bara kan vara riktigt bra på en sak, säger hon om varför hon hittills hållit isär sina två framgångsrika verksamheter.
80 procent CV-uppdrag och 20 procent slöjd ser hon som en rimlig balans i det egna företaget framöver.
I Bjärred är hon känd för att ha startat slöjdklubben Hägern för barn. Här håller hon slöjdläger och kurser för barn och vuxna.
Samma person som haft egen modevisning på Grand hotell i Lund och som finner glädje i att sticka in en lyktstolpe talar passionerat om mötena med seriösa kunder som vill ha hennes hjälp för att hitta ett nytt jobb.
– Jag är lite som Sherlock Holmes, säger Birgitta Möller och beskriver hur många inte vet vad de egentligen är bra på eller hur de ska formulera det.
Hon känner sig nöjd när en kund hon hjälpt med tre brev kommit till anställningsintervju alla tre gångerna.
De flesta som hör av sig har redan ett jobb, ofta avancerat. Men kunderna finns i de mest skiftande branscher.
– En kvinna ringde från glesbygden. Hon jobbade timmar i en liten butik och ville ha hjälp att söka jobb när det skulle öppna en stormarknad.
Birgitta Möllers tre bästa tips till CV-skrivare är:
Tala om vad du har åstadkommit, inte bara vad du gör dagligen – folk vet för det mesta vad som ingår i en roll.Brevet som ska följa med ser ofta ut som ett CV till. Omformulera och använd en annan vinkel. Du måste fånga uppmärksamheten direkt.Du ska finnas på Linkedin. Att vara där en halvtimme två gånger i veckan är en investering i din egen karriär.
Sitt eget första jobb sökte Birgitta Möller som nioåring när hon knackade på hos grannfrun och frågade om hon kunde dra runt hennes baby för en krona i timmen.
Som arbetslös 40-åring skickade hon iväg uppåt 80 jobbansökningar under nio månader och blev allt skickligare på att komma på intervju. Vännerna bad om hjälp och hon insåg att det var en företagsidé. I USA är branschen stor. De senaste åren har hon hjälpt hundratals människor att skriva CV:n.
I det sammanhanget har hon tidigare inte pratat om sitt hantverk. När hon nu gjort det säger hon:
– Det är lite som att komma ut ur garderoben.

Brigitta Möller

Ålder: 55 år.
Familj: sambon Clas Emanuelsson, 57 år och dottern Helena, 11 år.
Bor: Villa i Bjärred.
Företag: Driver CV-hjälpen och Birgitta Möller.se.
Tidigare yrkeskarriärer: Egen syateljé efter Tillskärarakademien i Köpenhamn. Teknikinformatör inom it- och telekombranschen.
Inte så bra på: "Jag hatar att städa. Jag kanske är bra på det, men har inte undersökt det tillräckligt."
Gå till toppen