Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

En riktig cirkus med Alling på bio

Hur gick det till när vännerna Morgan, Dag och Anna träffades? Svaret finns i filmen "En chans på miljonen" där tv-favoriterna från "Cirkus Imago" tar steget från Barnkanalen till bioduken.

Anna Lagerkvist, Dag Andersson och Morgan Alling spelar de tre vännerna i Cirkus Imago. "En chans på miljonen" utspelar sig i tiden före serien som sänts i Barnkanalen.
De tre vännerna Morgan (Alling), Dag (Andersson) och Anna (Lagerkvist) är välkända från "Cirkus Imago" som sänts i 32 avsnitt på Barnkanalen och också satts upp som liveförställning. "En chans på miljonen" är första gången som cirkusen blir film och handlingen utspelar sig då Morgan, Dag och Anna lärde känna varandra.
Dag har rymt från den onda skurkcirkus som han jobbat på tidigare, där alla artister bara förnedras och skrattas åt. Han träffar Morgan och Anna som jobbar på en cirkus där alla artisterna precis har försvunnit, och de tre måste försöka få ihop en föreställning alldeles på egen hand.
Det blir fiasko. Morgan vill vara artist, men kan inte. Dag är en fantastisk artist men har inget självförtroende. Det blir Anna som kommer på lösningen – de ska göra det de är bäst på. Och det innebär att Morgan får snubbla en hel del.
– Det är en film om vänskap och att våga drömma. Att alla är bra på något och att vi är starka tillsammans. När Morgan får höra att det är en chans på miljonen att han får vara med i föreställningen ser han det som att det i alla fall finns en chans. Han ger aldrig upp, säger Morgan Alling, som också har skrivit manus och regisserat filmen.
"En chans på miljonen" spelades in i en skånsk hästhage som i somras förvandlades till cirkusområde. En del scener spelades in inne i Ystad, där det bland annat blev en strapatsrik jakt på gågatan. Morgan Alling, med bakgrund som akrobat, är mycket mån om att cirkuskonsterna görs så autentiska som möjligt.
– Jag vill inte göra en film där man ser någon som springer mot en vägg och sedan en närbild på när den ligger på marken. Jag vill se hela kraschen, som i de gamla stumfilmerna. Charlie Chaplin sprang in i väggen på riktigt. Men det saknas ofta både pengar och kunskap för att jobba så, säger Morgan Alling.
Samtidigt ska konsterna finnas med för att föra handlingen framåt, inte för att visa upp hur duktiga artisterna är. Inget är så tråkigt som att se någon som gör en bakåtvolt utan känsla, tycker Morgan Alling. Därför lägger han ner mycket mer tid på storyn än på cirkuskonsterna. Han berättar att han oftare plockar bort roliga detaljer från manus än lägger till, för att fokus ska hamna mer på berättelsen. Häftiga trix används sedan som krydda.
– Konsterna ska komma när det är starka känslor. Bakåtvolten ska komma när man springer och jagar varandra och inte riktigt inser vad man gör.
För ensemblen bakom Cirkus Imago blev film­inspelningen ett kärt återseende. Morgan Alling hoppas att det kan bli fler filmer, tv-program eller andra sammanhang för cirkusgänget i framtiden.
– Det är väldigt fina karaktärer och en bra historia om livet bakom scenen. Där kan egentligen allt hända. Man gillar varandra, man bråkar med varandra, är avundsjuka på varandra, leker och busar med varandra, säger Morgon Alling.
Filmen "En chans på miljonen har biopremiär den 6 februari.
Gå till toppen