Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Aktuella frågor

Debattinlägg: "Ett färdigt frihandelsavtal skulle bli den bästa vitamininjektionen man kan tänka sig."

Den nya regeringen måste ta varje tillfälle att ge EU-kommissionen det stöd som den behöver och avfärda konspirationsteorier kring frihandelsavtalet mellan EU och USA. Det skriver Europaparlamentarikern Christofer Fjellner (M) och Karin Enström (M), vice ordförande i riksdagens utrikesutskott.

Den här veckan hålls den åttonde förhandlingsrundan om världens största frihandelsavtal – avtalet mellan EU och USA som går under namnet Transatlantic Trade and Investment Partnership, eller TTIP. Ett färdigt frihandelsavtal skulle bli den bästa vitamininjektionen man kan tänka sig.
Men Sverige styrs av en regering med två partier som har svårt att komma överens. Trots att Sverige är ett land som är beroende av export kan vänsterregeringen inte enas i exportindustrins viktigaste fråga, handelspolitiken.
När handelspolitiken nu står högre på den internationella agendan än någonsin tidigare borde statsminister Stefan Löfven (S) och närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S) ta strid för svenska intressen.
Istället står de passiva vid sidlinjen och tittar på. Det oroar.
Den svenska alliansregeringen var EU:s starkaste röst för frihandel. Under åtta år var vi pådrivande för att inleda förhandlingar med USA.
Ett avtal borde ha kommit på plats för länge sedan. Men förhandlingarna är äntligen igång, och förhoppningen är att komma i mål under 2015.
Därmed blir de kommande månaderna särskilt viktiga. Den nya regeringen måste ta varje tillfälle att ge EU-kommissionen det stöd som den behöver och avfärda konspirationsteorier kring avtalet.
Men den rödgröna regeringen är inte överens. Istället för att vara en konstruktiv kraft i ett splittrat Europa drar statsminister Stefan Löfven och hans regering åt olika håll.
Statsministern valde själv att avskaffa handelsministerposten och att låta den socialdemokratiska vänsterkantens frihandelskritiska röster dominera debatten.
Europaparlamentarikern Marita Ulvskog (S) ventilerar gärna sin olust inför mer handel med omvärlden och mer samarbete med USA. Hon hävdar bland annat att arbetarnas villkor kommer att försämras – detta trots att den internationella arbetsorganisationen ILO välkomnar EU:s frihandelsavtal, eftersom dessa alltid har lett till bättre arbetsförhållanden.
LO, vars ordförande har en plats i Socialdemokraternas verkställande utskott, har siktat in sig på en annan del av avtalet med USA, nämligen investeringsskyddet.
Trots att Sverige har haft investeringsskydd i ett 70-tal avtal sedan 1950-talet hävdar LO att tydliga spelregler för investeringar kommer att urholka den svenska demokratin. Om tydliga investeringsregler verkligen kunde urholka demokratin hade den svenska demokratin varit död och begraven sedan länge.
Om S i bästa fall kan beskrivas som ambivalent inställt till TTIP, har den andra halvan av den rödgröna regeringen, Miljöpartiet, redan på förhand sagt blankt nej till avtalet.
Det kanske inte är så konstigt, med tanke på att partiets företrädare reflexmässigt tycks vara emot tillväxt, frihandel och USA.
I Europaparlamentet röstar MP konsekvent emot allt som har med en friare handel att göra. Ett frihandelsavtal med USA som leder till ökad tillväxt och ökad produktion tycks få partiets företrädare att se rött.
Istället för att peka på hur frihandelsavtalet kommer att leda till att Sverige får ökad tillgång till förnyelsebar energi och grön teknologi spär MP på de märkligaste konspirationsteorier.
Exempelvis har EU-nämndens ordförande Carl Schlyter hävdat att det är storföretagen som sitter vid förhandlingsbordet, och att Sverige kommer att fyllas med hälsovådliga produkter.
Detta hävdar han trots att förhandlingarna är de mest transparenta någonsin, trots att EU-kommissionen håller regelbundna möten med civilsamhället och trots att TTIP, på områden som miljö, folkhälsa och matsäkerhet, inte kommer att påverka europeisk lagstiftning.
Vi frågar oss hur Stefan Löfven och Mikael Damberg ställer sig till det andra regeringspartiets argumentation.
Sverige har byggt sitt välstånd på frihandel, och frihandel kommer att vara avgörande för den ekonomiska utvecklingen i framtiden.
Stefan Löfven talar ofta om jobb och ansvarstagande, och även Mikael Damberg brukar ge intryck av att vara positivt inställd till avtalet.
Men tyvärr räcker det inte med fina ord. Löfven och Damberg kan inte lägga sig platt för frihandelskritiska miljöpartister och bångstyriga Europaparlamentariker i årets kanske viktigaste fråga.
Det måste bli ett slut på de dubbla budskapen. Sverige kan inte ha en regering som är kritisk till tillväxt och nya jobb och som säger nej till det som byggt Sverige starkt – den fria handeln.
Christofer Fjellner Karin Enström
Gå till toppen