Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Mats Skogkär: De andras rasism

I år fyller den antirasistiska stiftelsen Expo tjugo.
Natten till den 2 januari 2014 hade någon klottrat hakkors på porten till Stockholms Moské.Bild: STOCKHOLMS MOSK
Under dessa år har Expo blivit något av en institution. Av medierna tilldelad expertstatus, kallad att avgöra vad som är rasism och vem som är rasist, så höjd över kritik det går att bli.
Med risk för att förstöra feststämningen: efter två decennier verkar Expo behöva uppdatera sina föreställningar om rasism.
Kanske kom hotet 1995 enbart från en lätt identifierbar, skinnskallig höger. Så ser det knappast ut idag.
I en delvis tillbakablickande krönika skriver Expochefen Daniel Poohl om det lågintensiva krig som sedan länge pågått och pågår i Sverige.
Kriget förs i tal och skrift, genom klotter och vandalism, genom hat och hot och emellanåt också med fysiska angrepp på människor, mot församlings- och möteslokaler.
Syftet med denna vardagsterror är att göra livet så olidligt för de grupper som anses icke önskvärda att de ger sig av, rent av lämnar landet.
Men Poohls beskrivning av vilka som bedriver denna lågintensiva terror är påtagligt enahanda.
I krönikan nämns "aktörer med fantasier om ett renat homogent samhälle", "rasistiska hatsajter", "högerextrema organisationer", "den svenska rasideologiska miljön", "extremhögern", "nazister" och "Sverigedemokraterna".
Den situation Poohl beskriver har nyligen avhandlats i SVT:s Uppdrag Granskning. I två program, det första om antisemitism, det andra om hat mot muslimer, har inneburit mindre smickrande uppmärksamhet för två av Sveriges mest mångkulturella städer, Malmö och Södertälje.
I Malmö bedrivs sedan flera år en lågintensiv terror mot det fåtal judar som fortfarande bor i staden.
I Södertälje märks liknande tendenser, fast där är muslimer de mest utsatta.
Varken för judarna i Malmö eller muslimerna i Södertälje är det i första hand personer ur "den svenska rasideologiska miljön" som förpestar tillvaron.
I Malmö kommer idag antisemitismen till största delen från muslimer, ofta med rötter i Mellanöstern.
I Södertälje är det andra invandrargrupper, exempelvis kristna som fördrivits från Irak av muslimska extremister, som i det nya landet vänder sig mot sina muslimska grannar.
Världens konflikter följer med invandringen och gör sig påminda i Sverige.
Den som blundar för vilka förövarna är tar heller inte offren och deras situation på allvar, oavsett om de är judar i Malmö eller muslimer i Södertälje.
Expo säger sig företräda "en konsekvent antirasism", en antirasism som "reagerar på alla former av intolerans". Det verkar vara svårt att leva upp till.
Fast ingen kan säga annat än att rubriken på Poohls krönika är välfunnen: "Terrorn vi blundar för".
Gå till toppen