Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Förnuftet vann över känslorna – efter många år

Debatten om Stadionområdet har alltid varit en balansgång mellan sentimentalitet och rationella framtidsplaner, och efter många års velande och känslomässiga utspel fick till sist det sunda förnuftet väga tyngst.
Malmö stadion är ett vackert monument, ett monument över storslagna drömmar och gamla stolta tider. Men det är svunna tider. Och äntligen har politikerna vågat fatta det beslut som kommer att väcka många upprörda känslor hos den äldre generationen, men som på sikt kommer att gynna så många fler i den yngre, kommande generationen.
Ju längre man tänker på det desto tydligare blir det: det går inte att behålla Stadion av känslomässiga skäl och för att friidrotten och IFK Malmö ska ta upp såväl ytan som de enorma underhållsresurser arenan slukar. Det är ohållbart. I en svunnen storslagen tid var Malmö stadion den perfekta arenan för Malmös idrottsliv. Det är den inte längre.
"Någon gång i framtiden kommer vi att arrangera stora friidrottstävlingar", kan inte vara ett argument för att rusta upp Stadion för flera hundra miljoner kronor. Inte när det är så längesen en friidrottstävling utomhus i Malmö drog storpublik.
Det handlar inte om att avveckla möjligheterna att utöva friidrott på elitnivå i Malmö – det är enormt viktigt att inte politikerna tummar på sin plan att nya träningsfaciliteter ska stå klara den dag Stadion rivs. Men det är uppenbart att Stadion spelat ut sin roll som evenemangsarena. Inte en enda konsert är inbokad i sommar. Istället vill Stadiongruppen titta på möjligheterna att arrangera konserter och till och med idrottsevenemang på Stadiontorget.
Det är helt rätt. Det är dags att tänka om och tänka nytt. Skapa ett område som är multifunktionellt och modernt – och öppna upp för ännu fler än de som får plats där idag.
Jag förstår helt och fullt den känslomässiga aspekten. Den är jättesvår att ta sig runt. Men den räcker inte. Inte när Malmö växer och förtätas, och nya generationer ställer nya krav på arenor och träningsmöjligheter. Staden och idrotten måste utvecklas i takt med människorna.
Swedbank stadion och Malmö arena har visat att det går att bygga riktigt bra idrottsarenor som bär sig ekonomiskt. Blir utformningen av Stadionområdet lika grundlig finns förutsättningar för att även det här blir en succé.
Gå till toppen