Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Överblivna och bruna bananer blir mjöl

Ratade bananer kan räddas, och förvandlas till mjöl.
Några studenter vid Lunds universitet har upptäckt att frukten, med skal på, kan malas ner till ett sött och glutenfritt mjöl.

Bakom bananmjölet står bland andra Nathalie Knopp och Kajsa Nilsson, civilingenjörsstudenter i livsmedelsteknik vid Lunds tekniska högskola.
De fick i uppgift av sin lärare Federico Gomez att ta fram en matbaserad produkt av mogna bananer, som ett sätt att ta hand om överbliven frukt som konsumenter i vanliga fall kastar.
– Vi tänkte ganska snart på mjöl som har lång hållbarhet. Vi använde ekologiska bananer för att slippa bekämpningsmedel, berättar Nathalie Knopp.
Studenterna kokade bananerna i fem minuter, torkade dem i fem timmar, malde sedan ner dem och voilà – ett sött och glutenfritt bananmjöl såg dagens ljus.
På 100 gram frukt fick studenterna ut ungefär fjorton gram mjöl.
– Det är mycket vatten som avdunstar, säger Kajsa Nilsson som också testat att baka en kladdkaka av mjölet:
– Det blev som en vanlig kladdkaka fast med banansmak. Vi gjorde också en pasta, det var lite klurigt men blev bra till slut. Vi använde pastan, som ju blev lite söt, som en dessertpasta med glass till. Man kan också använda mjölet som ett pulver över fruktsallad, säger hon.
Kajsa Nilsson tror att det kan finnas ett intresse bland konsumenter för bananmjöl.
– Jag tror att mjölet har potential. Det är ju sött och glutenfritt, säger hon.
Gå till toppen