Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Inpå livet

Äldrekontakt ska bryta isolering

Föreningen Äldrekontakt drog igång verksamhet i Malmö för ett år sedan.
– Tanken är att äldre personer ska få möjlighet att träffa nya vänner, säger Josefine Frieberg, gruppledare.

Josefine Frieberg.Bild: Privat
Äldrekontakt skapades 2008 och finns i dag på 27 orter runt om i landet.
– Det är rätt vanligt att äldre känner sig isolerade, säger Josefine Frieberg. Kanske har man tagit hand om en sjuk maka eller make under en längre tid, och nu blivit ensam kvar. Många har också svårt att, rent praktiskt, ta sig ut ur lägenheten, och en del vågar kanske inte åka buss på grund av dålig balans.
Hur går träffarna till?
– Man skickar in en ansökan till oss, om att man vill bli gäst och vara med på fikaträffarna. Sedan har vi chaufförer som åker runt och hämtar gästerna. Vi träffas hemma hos en fikavärd en söndag i månaden. Ofta är fem till åtta gäster med på träffen, och så ett par volontärer. Så sitter man och fikar och pratar.
Men det är väl inte så enkelt, att plötsligt börja konversera med okända människor?
– De första gångerna kan fikavärdarna hjälpa till och sätta igång samtalen, genom att ställa frågor eller ta upp olika ämnen. Men sedan, när deltagarna lärt känna varandra bättre, flyter det på jättebra.
Vad handlar samtalen om?
– Oj, allt möjligt, faktiskt! Från modern teknik, till små vardagssaker. Mycket minnen, förstås, och vad de har gjort tidigare i livet. Under hösten handlade det också en del om valet, och om politik och samhälle.
Och vad står på fikabordet?
– Det har varit sju sorters kakor, landgångar, kladdkaka…
Vad tycker deltagarna själva om dessa träffar?
– Vi har fått jättepositiv respons. Gästerna har verkligen uppskattat att få komma ut och träffa folk. I vår grupp har det hittills enbart varit kvinnor i åldrarna åttio plus. Men vi försöker såklart nå ut till fler män.
Har det lett till vidare kontakt mellan gästerna?
– Ja, en del har bytt telefonnummer, så att de också kan höras av mellan träffarna.
Gå till toppen