Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Skåne slår Stockholm på utländska investeringar

Stefan Johansson, vd på Invest In Skåne, under ett av bolagets mingel med internationella företag 2013.Bild: Jenny Leyman
Regionens marknadsförare av skånskt näringsliv utomlands, Invest in Skåne, gör sitt bästa år någonsin. 2014 har de bidragit till 24 utländska investeringar i skånskt näringsliv, flest av alla systeraktörer i Sverige.
– Skåne är väldigt mycket på gång och när folk kommer hit och upplever atmosfären blir de imponerade. Mycket av jobbet vi gör är att skapa intresse utomlands så att det kommer hit delegationer från utländska företag, säger Stefan Johansson, vd för Invest in Skåne.
Under året har de bland annat bidragit till etableringen av den danska kontraktsforskaren Timeline Bioresearch i Lund, placeringen av danska Mentors svenska huvudkontor i Malmö och ett samarbete mellan miljöteknikföretaget Airec och ett världsledande företag inom bilkomponenter och värmesystem.
Totalt har de medverkat till 24 investeringar, samarbeten och etableringar av utländska företag i Skåne. Systerorganisationen i Stockholm har under samma period registrerat 23 aktiviteter medan gapet till övriga aktörer är stort: Göteborg, Västerbotten och Norrbotten delar på bronsmedaljen med tre aktiviter vardera.
– Det är resultatet av att vi jobbat allt mer systematiskt under en längre tid. Stockholm är känt utanför Sverige och kan på ett helt annat sätt vänta på att förfrågningarna trillar in, men vi måste vi vara ute och knacka dörr för att få folk att förstå att vi har ett bättre erbjudande än Stockholm. Sedan tar det tid, vissa investeringar kan ta tre år innan de trillar ut, säger Stefan Johansson.
Stefan Johansson, vd Invest in Skåne.
Invest in Skåne är dotterbolag till Business Region Skåne som ägs av Region Skåne till 85 procent och av skånska kommuner till 15 procent.
Bolaget följs årligen upp på ett antal nyckeltal. Utöver utländska investeringar mäts de även på strategiska allianser mellan skånska bolag och utländska företag och på exportaffärer för skånska bolag.
– Även på exportsidan är vi bäst i Sverige i år, vi har medverkat till 35 exportaffärer. Men det finns mer att göra, Skåne har en relativt låg exportandel jämfört med övriga landet, och många företag utnyttjar inte sin exportpotential till fullo, säger Stefan Johansson.
För några år sedan hamnade Invest in Skånes nationella motsvarighet som ansvarar för insamlingen av statistiken, Invest Sweden, i blåsväder. Svenska dagbladet ertappade organisationen med fusk, bland annat ljög de om hur många utländska investeringar de medverkat till.
Sedan dess har Invest Sweden gått samman med Exportrådet och bildat Business Sweden. I dag upplever Stefan Johansson att kvalitetssäkringen av statistiken är god.
– Vi tar bara med resultat där vi har ett kvitto från kunden på att vi gjort ett bra jobb och gjort skillnad. Vi försöker också att inte sätta för höga värden på antal anställda och kronor, utan att kommunicera samma sak som företagen, säger han.
Hur gör ni för att försvara topplaceringen i fråga om investeringar?
– Min ambition är att vi ska ligga på 30 årligen. Stockholm gör ett dåligt år, de brukar ligga på mellan 25 och 30, men vår ambition är att ta upp fighten och ibland ligga etta, ibland tvåa.
Gå till toppen