Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Kyrkans klockor ringer mot Pegida

På måndag planerar organisationen Pegida en manifestation på Stortorget i Malmö. S:t Petri församling anordnar samtidigt en motaktion och ringer i klockorna.

Maggie Signäs (infälld).
Pegida hävdar att det pågår en islamisering av västvärlden, och rörelsens massmöten har lockat tiotusentals deltagare i Tyskland.
I Oslo och Köpenhamn har intresset varit betydligt mindre, och antalet motdemonstranter varit fler.
Inför mötet på Stortorget i Malmö tar nu alltså även en kyrklig församling ställning.
S:t Petris församlingsherde Maggie Signäs tycker det är naturligt för kyrkan att agera.
–  Vi måste som kyrka ge röst åt att alla människor har ett lika värde, både inför gud och i sig själv som människor.
Ringningen på måndag blir den vanliga före gudstjänst, även om det inte är en ordinarie högmässa utan en bönestund till stöd för muslimer i Sverige. Den startar samtidigt som Pegidas möte på Stortorget, vid 18.30.
– Vi kommer också att ringa när vi läser upp dödas namn. På måndag kommer vi att minnas dem som genom olika hatbrott fått sätta livet till eller blivit skadade.
Maggie Signäs poängterar att det inte handlar om några långringningar för att störa manifestationen på Stortorget.
– S:t Petri har aldrig gjort något liknande tidigare, konstaterar hon och gläds åt stöd för idén från alla håll. Från pastoratets kyrkoherde Anders Ekhem till alla i församlingen.
–  Alla som jag har talat med – medarbetare, förtroendevalda och de som går i vår församling – har varit positiva. Alla säger att kyrkklockor alltid ska kalla till bön och eftertanke om det som sker i vårt samhälle.
– Alla är också positiva till att vi inte går ut och skriker och motdemonstrerar, utan samlas till bön, i ord och sång och musik. Många känner idag en hopplöshet över allt hat ute i samhället.
Församlingsherden är bekymrad över pressuppgifter om att Pegida förväntar sig konfrontationer på Stortorget.
– Om det sker är det illa. Låt oss i stället vara fredliga, och utmana intoleransen med utbildning och upplysning!
Gå till toppen