Malmö

På jakt efter ett extrajobb

Snön ligger vit på marken utanför Slagthuset, men innanför dörrarna är det sommarmånaderna som är i fokus hos hundratals arbetssökande.

Sjuksköterska, lagerarbetare eller dj. På årets sommarjobbsmässa finns ett femtiotal arbetsgivare som representerar en rad olika branscher. Alla söker de personal och vikarier inför sommarsäsongen.
Det är andra året i rad som Arbetsförmedlingen anordnar en särskild sommarjobbsmässa. Intresset är stort. Så stort att besökarna släpps in i flera omgångar. Några som var tidigt på plats och slapp vänta är studenterna Moa Wöhlecke och Jerry Olsson från Malmö.
Efter en halvtimme har de redan hunnit prata med flera arbetsgivare.
– Att få ett sommarjobb skulle betyda jättemycket för mig. Jag behöver pengarna eftersom jag precis flyttat. Idag har jag fått några kontakter som jag ska mejla när jag kommer hem, säger Moa Wöhlecke, som söker jobb inom vård och omsorg.
Jerry Olsson studerar till lärare och letar efter något helt annat.
– Jag vill ha ett fysiskt arbete eftersom jag inte tycker om att sitta still. Kanske inom trädgård eller hotellbranschen... Och så har jag pratat med några som sätter upp tält. Vi får se hur det går, säger han och fortsätter:
– Det vore skönt att veta redan nu att man har inkomst under sommaren när studiebidraget inte kommer.
En timme efter öppning är hallarna inne på Slagthuset fullproppade. Besökare delar ut sina CV och ställer sig i kö för att få en pratstund med utvalda arbetsgivare. I taket hänger en banderoll med ett stort rött hjärta och texten "Vi älskar jobb".
Reijo Jykelä från rekryteringsbolaget Proffice tackar och tar emot ett CV. Han är på plats för att leta efter kabinpersonal som ska arbeta under sommarens flygningar från Köpenhamn.
– Alla är välkomna att söka. Vi letar inte efter några särskilda kompetenser. Man behöver inte heller ha någon erfarenhet men man måste vara duktig på att ge bra service. Det krävs när man ska jobba som flygvärd eller flygvärdinna. Att vara flerspråkig är också ett plus eftersom arbetet innebär att man flyger ut i världen, säger han.
Även Region Skåne är på plats. Vid deras monter växer köerna snabbt. Arbetssökande väntar på att få presentera sig själva och ställa frågor till Maria Ingvarsson och hennes kollegor.
– Regionen letar främst efter sjuksköterskor, undersköterskor och medicinska sekreterare. Det är där de största behoven finns. I första hand handlar det om sommarjobb men för sjuksköterskorna finns det också tillsvidaretjänster, säger Maria Ingvarson.
I en av gångarna syns blåvita färger. Där står Karin Heri som är projektledare för Karriärakademin. Hon berättar att projektet är ett initiativ från Malmö FF och att de arbetar mot ungdomsarbetslöshet tillsammans med klubbens samarbetsföretag.
– Idag söker vi bland annat trehundra personer som ska arbeta i kiosk, kök och restaurang. Vi hoppas att de som ser oss här idag hittar oss på sociala medier senare. Alla är välkomna att lämna sin ansökan online, efter det blir de kallade till audition, säger hon och tittar sig omkring.
– Det är jätteroligt att intresset är så stort här idag. Vi hinner nästan inte med att prata med alla, men eftersom det är så många tjänster som ska tillsättas är det mycket goda chanser att få jobb.
Kraven på utbildning och erfarenhet varierar med tjänsterna. Inom vissa branscher börjar säsongen tidigt och varar längre än bara sommarmånaderna.
På väg ut möter vi Olivia Bröddén. Hon arbetar extra som frukostvärdinna och receptionist på ett hotell men är på jakt efter en tjänst på heltid.
– Jag behöver spara pengar så att jag kan utbilda mig till Make up artist. Det kostar en del.
Hon har lämnat flera CV och verkar positiv.
– Visst finns det sommarjobb, men det gäller att söka redan nu. Snart är det för sent, säger hon.

Sommarjobbsmässa

Arbetsförmedlingen anordnar mässan.
Ett femtiotal arbetsgivare inom flera olika branscher finns representerade.
Under förra året besökte cirka 3000 personer mässan. I år lockade mässan 4000 besökare.
Nytt för i år är att Arbetsförmedlingen tagit fram en sommarjobbsapp.
Gå till toppen