Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Hoprullad semla nu även i Malmö

Klassikern i ny tappning gör succé. Och det går bra att avboka tågbiljetten till Stockholm – semmelwrappen finns nu även i Malmö.

"Semmelwrapsen säljer slut varje dag, det ligger i tiden att man vill ta fikan to-go", säger konditor Maria Larsson.Bild: Maria Widehed
Tidigt i januari blev den en viral succé. Semmelwrappen, semlan för den som är på språng, gjorde då entré i Stockholm.
Men nytänkande semmelkreationer är inte bara huvudstadsborna förunnat. För tre veckor sedan lämnade de första wrapsen ugnen på Bellevue Conditori i Malmö.
– Det tog lite tid att lära sig baka de perfekta bröden. Men nu börjar vi bli varma i kläderna, säger bagare Bosse Larsson.
Den traditionella semlan förknippas med vetebulle, mandelmassa och vispad grädde. Men på Bellevue Conditori är inte bara utformningen traditionsbrytande, utan också innehållet. Semmelwrappen finns nämligen med blåbärsgrädde och vaniljfyllning.
På konditoriets Facebooksida möts den nya smaken av skilda åsikter. "Låter gott, älskar blåbär", tycker någon. "Blåbär i en semla??? Var är världen på väg??!!" undrar någon annan.
Och frågan är: Hur mycket kan man egentligen ändra på bakverket och fortfarande kalla den semla?
– Så länge det är en bulle med grädde. Förr var det mer traditioner. Dagens kunder vill ha något nytt och man måste våga vara annorlunda, säger konditor Maria Larsson.

Traditionell bulle på utgång

Fettisdagsbulle, fastlagsbulle eller semla. Kärt barn har många namn, men ordet semla kommer från latinets simila som betyder vetemjöl. I Sverige äter vi fem miljoner semlor på fettisdagen som i år infaller den 17 februari.
Konceptet har utvecklats på många håll i Sverige. Semmelwrappen kom först till Stockholm och innehåller lika mycket grädde, bröd och mandelmassa som vanligt, men brödet är tunt utkavlat.
Först i Skåne med semmelwrappen var Sockerdrömmars café och tårteria i Sjöbo.
I Trollhättan finns också korv med bröd-semlan, i flera städer bakas wienersemlor och i Malmö kan du köpa en semmelwrap med blåbär och vanilj.
Gå till toppen