Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

CO Hultén är död – blev 98 år

Malmökonstnären CO Hultén har avlidit vid 98 års ålder.
Bildkonstnären som hade en mycket lång karriär sörjs närmast av sonen Ib.

CO Hultén blev 99 år gammal.Bild: Emma Larsson
Redan på 1930-talet inledde CO Hultén sin konstnärsbana och han var aktiv långt in på 2000-talet. 2012 gjordes en stor utställning med hans verk på Moderna museet i Malmö.
– När vi gjorde utställningen 2012 så målade han inte längre, men han var fortfarande helt klar i huvudet och några av verken hade han gjort bara några år tidigare, säger konstintendent Magnus Jensner.
Enligt Magnus Jensner förknippas CO Hultén framförallt med det informella måleriet, men hans gärning spänner över åtta decennier och mycket har hänt under den långa tiden. CO Hultén hjälpte till att sätta Malmö på konstens världskarta under efterkrigstiden.
– Han sökte sig utanför Sveriges ramar, först till Köpenhamn och sedan till Europa och vidare till Afrika, säger Magnus Jensner.
CO Hultén ledde det experimentella Galerie Colibri i Malmö och flera av hans konstverk pryder offentliga byggnader i staden. Bland annat finns ett av dem på Malmö stadion och på Fridhemsskolan sitter ett stort mosaikverk signerat Hultén.
CO Hultén bodde vid tiden för sin bortgång i Lomma och avled natten till söndagen. Han sörjs närmast av sin son Ib, sonhustrun Malin Törnerud, barnbarn med familjer, systerson LG Lundberg och ingifte brorsdottern Helena Stenberg.
Gå till toppen