Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

"Det här är en lektion i uthållighet"

I flera år har fastighetsägarna kämpat mot hustillverkaren Myresjöhus.

– Man blir van vid att vänta. Det här är en lektion i uthållighet, det har varit långdraget. Men stridsviljan har alltid varit bra, säger Jan Ivarsson.
Han och hustrun Helene flyttade till en av de 34 villorna på Erlandsdal 2003. De lämnade en lägenhet i Malmö. Huset de köpte på Rapsfjärilgatan var då 1,5 år gammalt.
Efter några bekymmerfria år i huset dök kritik mot byggkonstruktionen med enstegstätade fasader upp. En konstruktion som samtliga hus på området var byggda med.
De boende förde diskussioner med hustillverkaren Myresjöhus. När de inte kom överens beslutade de boende sig för att stämma bolaget.
I tingsrätten fick ägarna till 23 av 34 hus rätt till skadestånd. De elva som inte omfattades av ersättningen hade köpt husen i andra eller tredje hand. Jan och Helene Ivarsson tillhör den senare gruppen.
När fallet nådde hovrätten revs domen upp. Samtliga husägare blev utan ersättning.
– Nu har vi inget att förlora. Vi ska driva det in i kaklet, säger Jan Ivarsson.
Under tiden som den rättsliga processen har varit igång har inte ett enda hus på området sålts.
– Det kanske inte är det enklaste att sälja här just nu, säger Jan Ivarsson.
Nu när rättegången ska upp i Högsta domstolen har ägarna till två villor valt att hoppa av.
– Det har jag full respekt för. De har fixat fasaderna själva, säger Jan Ivarsson.
Den första av två rättegångsdagar drar igång på tisdag. Jan Ivarsson kommer att vara på plats i Stockholm under onsdagen tillsammans med två grannar.
– Jag vill höra hur resonemanget går, säger han.
Just på Jan och Helene Ivarssons hus finns inga synliga skador men när han visar upp fuktmätningsresultatet blir det tydligt. Bara ett fåtal mätpunkter i parets hus är normala. Övriga indikerar på mycket förhöjda värden.
– Det är lömskt eftersom det inte är något som syns utanpå.
Det är endast konstruktionsfrågan som prövas i Högsta domstolen. Om det var rätt eller fel av Myresjöhus att använda enstegstätade fasader.
Advokat Peter Savin företräder Myresjöhus. Inför rättegångsstarten säger han:
– Vi anser att hovrätten har dömt enligt gällande rätt. Regeringen har nyligen sagt att utvecklingsfel är ingenting som man lägger på byggbranschen att svara för. Vår uppfattning är att fastighetsägarna skulle ha reglerat det inträffade genom byggfelsförsäkringen.

Enstegstätade fasader

Byggkonstruktionen innebär att ytterväggarna saknar luftspalter. Det gör att fukt och regn som tränger in inte kan ledas ut. I förlängningen kan det uppstå mögel- och rötskador.
Mellan 1986-2005 byggdes 8 000 småhus i Sverige med byggkonstruktionen.

Tidslinje

1999: Myresjöhus börjar bygga husen på Rapsfjärilgatan och Rovfjärilgatan.
2000: De första husägarna flyttar in i de nybyggda husen på Erlandsdal.
2007: Byggkonstruktionen enstegstätade fasader upptäcks som bristfällig.
Mars 2009: Bostadsområdets samfällighetsförening har årsmöte. Problemen med enstegstätade fasader tas upp och man beslutar att ta in konsulter för att göra en fuktindikeringsmätning.
Sommaren och hösten 2009: Av 690 fuktmätningspunkter visade 634 på förhöjda värden.
Våren 2010: Fastighetsägarna stämmer hustillverkaren Myresjöhus.
December 2011: Eksjö tingsrätt dömer ut fasadlösningen och ger 23 av 34 husägare rätt mot Myresjöhus. De som inte får rätt har köpt i andra eller tredje hand.
2012: Tingsrättsdomen överklagas till Göta hovrätt.
Januari 2013: Hovrätten ger Myresjöhus rätt. Villaägarna får ingen ersättning och dessutom måste de betala samtliga rättegångskostnader på nära 1,2 miljoner kronor.
Januari 2014: Högsta domstolen beslutar att pröva om det var fel av hustillverkaren att använda enstegstätade fasader.
Februari 2015: Rättegången i Högsta domstolen drar igång.

Gå till toppen