Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Åtta från Pegida - 5 000 motdemonstranter

Klockan 18.30 arrangerade den islamfientliga rörelsen Pegida en manifestation på Stortorget i Malmö. Polisen spärrade av stora delar av torget.

Innanför avspärrningarna åtta Pegidaanhängare. Utanför uppskattningsvis 5 000 motdemonstranter. När tidningen talar med polisen strax före klockan 19 är det lugnt på platsen.
– En del rop och skrik just nu men annars är det inget konstigt, säger Ewa-Gun Westford, presstalesperson för polisen, som är på plats på Stortorget.
Hon uppskattar antalet motdemonstranter till 5 000, men betonar att det är en mycket svävande siffra. 
– Innanför avspärrningarna är det åtta Pegidaanhängare, om det finns fler supportrar utanför kan jag inte avgöra, säger Ewa-Gun Westford.
Enligt tidningens reportrar på plats är det cirka 30-30 supportrar till Pegida på plats utanför polisens avspärrningar.
– Jag hoppas att det kommer att hålla sig lugnt. Det finns goda förhoppningar om det då motdemontranterna har märkt att det är så få personer på plats från Pegida.
Vid 19.30-tiden började motdemonstranterna lämna torget efter att Pegidaanhängarna letts ut under polisbeskydd.
---
Då polisen hade räknat med flera hundra motdemonstranter beslöt de att Pegidaanhängarna skulle hålla sin manifestation bakom kravallstaket i närheten av Rådhuset.
– Vi kommer att ha ett insläpp så att vi kan öka tillgängligheten för dem som vill lyssna och ta del av Pegidas budskap. I och med att vi gör en sådan här avspärrning kan vi utföra visitationer om vi bedömer att det är nödvändigt, säger Lars Förstell, polisens pressekreterare.
– För oss på polisen är det viktigt att det går att genomföra de manifestationer som man har rätt att göra enligt yttrandefriheten, fortsätter han.
Pegida har fått tillstånd att arrangera manifestationen mellan klockan 18.30 och 21.

Live-published photos and videos via Shootitlive

 
Gå till toppen