Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Energisnål bostad nu viktigare än storlek och utsikt

Merparten av svenskarna vill bo grönt och nära naturen.

Allt fler vill satsa på ett energisnålt hem, visar en undersökning.Bild: Arkivfoto: Ingemar D Kristiansen
Det är mycket viktigare än hur stor bostadsytan är eller hur vacker utsikt man har.
Drygt var fjärde tillfrågad vill också kunna producera sin egen energi.
Det visar en undersökning som byggjätten NCC låtit göra.
– Resultatet förändrar den vanliga uppfattningen att svensken bara styrs av pris och läge vid sitt val av bostad, säger Christina Lindbäck, hållbarhetschef på NCC.
– Vi och resten av branschen behöver skynda på vårt arbete med att få fram riktigt energieffektiva och miljöanpassade hus i vår standardproduktion.
För majoriteten av dem som tillfrågats är det viktigare att ha exempelvis solceller och solfångare än att den nya bostaden ligger nära vattnet eller har tillgång till gym.
De flesta vill också att hemmet ska vara fritt från miljö- och hälsoskadliga ämnen. Att de inte ska riskera att drabbas av fuktskador i bostaden och att den ligger nära kollektivtrafik och natur.
Den nya trenden går hand i hand med de nya skärpta energikrav som Boverket förväntas lägga fram den 1 mars.
Skärpningen är sista steget innan Sverige och resten av EU går över till att bygga så kallade Nära noll energihus 2019 och 2021.
Rapporten bygger på intervjuer med 1 066 personer runt om i landet.
Gå till toppen