Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Få deltog i första Pegida-aktionen

Svenska Pegida första demonstration i landet lockade få anhängare. Däremot mötte tusentals motdemonstranter upp på Stortorget i Malmö.

Proteströrelsen Pegida påstår att det pågår en islamisering av västvärlden. Rörelsen startade i Tyskland där den skakats avhopp från ledande personer.
Bakom det första offentliga mötet i Sverige finns en sluten Facebookgrupp under namnet "Pegida Sverige planeringsgrupp inför demonstrationer och andra aktiviteter". Den består enligt Dagens ETC av sympatisörer till både Sverigedemokraterna samt nazistiska Svenskarnas parti och tidningen Dispatch international.
Vid 18.30-tiden på måndagen trängde sig de första Pegida-anhängarna igenom de täta leden av motdemonstranter. De nådde sin fålla, omgärdad av polisens kravallstaket, till massiva burop.
— Vi är här för att de inte ska stå oemotsagda, sade Maja Skans från arrangören No Pegida Sverige till TT.
Den hetsdömde galleristen Henrik Rönnquist och den så kallade gatukonstnären Dan Park — också dömd för hets mot folkgrupp — talade för Pegida.
— Det viktigaste är alla de människorna som kontaktat oss de senaste dagarna och som stöder oss men som inte vågar komma hit, sade Henrik Rönnquist till TT före sitt megafontal som till stor del dränktes i motprotesterna.
Vid 19-tiden kastades knallskott mot Pegidafållan där till slut ett 50-tal sympatisörer samlats.
Polisens pressinformatör Eva-Gun Westford uppskattade att 4 000 personer fanns på torget. En av dem var Ahmed Iskandarn.
— Jag som muslim måste stöda min religion. Jag är glad och mycket nöjd med att så många är här, sade han till TT.
Vid 19.30-tiden avslutade Pegida sin demonstration och fick eskort av polisen ut från torget.
Polisen gjorde åtminstone ett omhändertagande. Det var en kvinna som tog sig över skyddsstaketet, kastade av sig sina kläder och visade brösten.
Företrädare för Svenska kyrkan i Malmö utsattes för hot efter S:t Petri kyrkas beslut att hålla en gudstjänst i solidaritet med muslimer i Sverige och ringa i kyrkklockorna — som en reaktion mot Pegidas demonstration.
Liknande initiativ i Oslo och Köpenhamn har som mest dragit ett par hundra personer. Den antirasistiska tidsskriften Expo bedömer att Pegida inte blir en långlivad rörelse.
Gå till toppen