Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Så ger du rätt dricks

Dricks eller inte dricks? Det är frågan både hemma och borta. Hemma för att ett sällskap kan ha lite olika inställning till hur generös man ska vara. Borta för att man inte vet vad som gäller. Här kommer en guide. Vi frågade också hur några i krogbranschen i Malmö ser på dricks.

<strong>Sofie Skoog på La Bonne Vie:</strong> ”Är du nöjd med mat och service så bör du lägga minst tio procent. Om någon inte lämnar dricks så undrar jag ju som servitris om jag har gjort något fel. Men dricks är inte jätte­viktigt här, vi har bra betalt. Jag tycker inte att dricks ska betalas som någon sorts serviceavgift. Jag upplever att folk dricksar mer idag än tidigare, men det varierar mycket beroende på klientelet.”Bild: Lars Brundin
 
Det är snart februarilov och några styr kosan utomlands. Kanske bara för dagen till Danmark där det fungerar ungefär som i Sverige. Man lämnar dricks om man är nöjd med mat och service. Men det är inte ohyfsat att låta bli.
Skidåkande sportlovsfirare åker ofta till Österrike dit det är bra att ha kontanter med sig. Det finns en risk att det inte går att betala med kort på restaurangerna i backen. På de österrikiska krogarna ger man cirka tio procent i dricks, ofta genom att avrunda uppåt till en jämn summa. Undvik gärna småpengar.
I Italien är det inte självklart att alla acceptera kort, bland annat brukar depositioner krävas kontant. På alla restauranger ska man betala ett tillägg som kallas coperto. Det är ett belopp som man betalar för själva dukningen av bordet och det tillfaller som regel ägaren. Däremot finns det inga direkta regler om dricks i Italien, men att lägga ett mindre belopp om man varit nöjd med betjäningen är brukligt.
 
<strong>Apaydin Karatas på Mrs Brown:</strong> ”Dricksen har blivit sämre sedan kontanterna försvann. Tidigare lämnade gästerna kontanterna på bordet och gick, men idag vet folk inte hur de ska göra. Jag avrundar alltid uppåt, minst tio procent.”Bild: Lars Brundin
 
Historiskt var dricks pengar för personalen att dricka för. Enligt Nationalencyklopedin ett alternativ till att bjuda en underordnad eller tillfälligt anställd på ett glas öl eller brännvin som bonus för utfört arbete. Ordet dryckespenning är känt sedan 1500-talet. I Tyskland heter det till exempel trinkgeld, Engelskans tip är en förkortning av to improve promptness - att skynda på.
Dricks är inkluderat i priserna i Frankrike, men det är vanligt att lägga tio procent på finare restauranger. På kaféer läggs lite växel. Städerskan på hotellet, piccolon och frisören förväntar sig ett ofta dricks.
I Japan och Kina kan det vara oartigt att lämna dricks, i Polen är det tvärtom. Standard är 10-15 procent av restaurangnotan om en serveringsavgift inte redan inkluderats. Vänta på växeln som du sedan ger till din servitör eller lämnar på bordet. Även taxichauffören förväntar sig dricks.
 
<strong>Eva Gustafsson på Moccasin:</strong> ”Tio procent är okej dricks. Det har jättestor betydelse, lönerna i branschen är låga. Utländska gäster lämnar mycket dricks, de kan uppföra sig på restaurang. Svenskar är mer missunnsamma och fostrade att allt ska vara lika för alla.”Bild: Lars Brundin
 
I Tyskland är det oartigt att lämna dricks på bordet. Man talar istället om vilken summa man vill betala, plus 5–10 procent upp till en jämn summa är brukligt.
Den spanska kyparen förväntar sig ingen dricks, men 5-10 procent är vanligt om man är nöjd som kund. Här kan man lägga växelpengar på brickan eller bordet.
Den thailändska turistbranschen förväntar sig dricks, busschaufförer, lokalguider, hotellpiccolos, på restauranger med flera. Taxi som kör på taxameter förväntar sig också dricks.
I Grekland är dricksen på tillbakagång, grekiska taxichaufförer har till exempel tagit bort den lilla korg för mynt som de tidigare hade på instrumentbrädan.
 
<strong>Harri Längby på Hai:</strong> ”Dricks är väldigt viktigt. Många tror att det är en del av lönen, men det ingår inte när vi löneförhandlar. Dricks är både positivt och negativt, man blir tacksam för pengarna, men du ska inte jobba i branschen bara för den sakens skull.”Bild: Lars Brundin
 
Medan dricksen välkomnas i länder som Egypten, Bulgarien och Mexiko är det standard i USA. Räkna med minst 15 procent på krognotan, taxichaufförer förväntar sig tio procent på summan.
När det gäller taxi behöver du inte dricksa alls i länder som Spanien, Grekland, Mexiko och Vietnam. I Italien är en euro per person vanligt och i Turkiet en till tre lira.
På många hotell, restauranger, kaféer och liknande i Indien lägger man ofta på 10-15 procent i serviceavgift, det framgår av notan. Om serviceavgiften är medräknad behöver man inte ge ytterligare dricks.
Kroaterna brukar inte ge dricks själva, men de flesta i turistbranschen, utom taxichaufförerna, förväntar sig det. I Portugal är det vanligt med ett pålägg på cirka fem procent.
Men man ska aldrig känna sig tvingad att lämna dricks, i vissa länder får man dock räkna med sämre service när man inte gör det.
Källor: Ländernas turistbyråer och resebyråer.

5 tips om tips

1. Är du missnöjd, avstå från dricks lämna inte lite grann.
2. Tänk i procent - ju dyrare, desto mer dricks.
3. I många länder är det oartigt att lämna en hög småmynt.
4. Om man vill dricksa städpersonalen är det bra att lägga en liten summa varje dag om man inte vet att det alltid är samma person som städar rummet.
5. Är du osäker, se hur lokalbefolkningen gör eller fråga vilka förväntningar som finns.
Gå till toppen