Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Vakt dunkade nioårings huvud i marken

Polisen lade först ner sin utredning, men ska granska händelsen på nytt.

Det var i fredags kväll som två pojkar stoppades av ordningsvakter på centralstationen i Malmö. Enligt uppgift hade pojkarna plankat på tåget.
Ett vittne som Sydsvenskan talat med säger att pojkarna inte verkade förstå svenska och därför inte kunde kommunicera med vakterna.
Det som började som en dialog eskalerade när en av vakterna tog tag i den minste av pojkarna. Pojken, född 2005 och enligt polisanmälan bara nio år gammal, ska ha hoppat runt och försökt komma loss. Vakten svarade genom att kasta ner honom på golvet och sätta sig på honom.
Enligt ett vittne dunkar vakten pojkens huvud i stengolvet så hårt att det ekar i hela vänthallen. Det är då vittnet och hans kompis rusar fram och börjar filma med en mobiltelefon.
Inspelningen visar hur ordningsvakten sitter gränsle över den pojkens bröst och trycker sin handskbeklädda hand över hans mun och näsa.
Pojken ser ut att kippa efter andan. Med gråten i halsen skriker han ut en så kallad Shahada, en muslimsk bön som uttalas när slutet är nära: "Gud är den enda, och profeten Mohamed är hans sändebud".
Vid ett tillfälle, när pojken ser ut att få panik och kränger med kroppen och förgäves försöker slå sig fri, lyfter vakten hans huvud och dunkar ner det i stengolvet.
Allt det fångas på filmen. Men det var bara en del av den utdragna misshandeln, säger vittnet till Sydsvenskan.
– Det känns aldrig som om pojken gör något. Men han [vakten] bara slänger ner honom på marken. Han ser ut att väga minst 90 kilo, men han sätter sig på honom och slår hans huvud i marken. Det låter högt. Vi springer dit, andra springer dit och skriker att de ska sluta, men vakterna skriker tillbaka att vi ska backa.
– Vakten stryper honom, man ser att pojken inte kan andas. Han gråter och är helt hysterisk.
När den andra pojken, född 2002 och alltså 12 till 13 år, försöker få vakten att sluta trycker vaktkollegan ner honom på en bänk och ställer sig på hans fot så att han inte kan fly, berättar vittnet.
– I slutet armbågar vakten pojken i ansiktet, säger han.
Efter en stund anländer tre polispatruller till platsen. Pojken handfängslas och lyfts upp. Då spottar han vakten i ansiktet. Vakten reagerar instinktivt genom att slå honom i nacken, enligt vittnet.
Båda pojkarna förs in i en polisbil. Flera vittnen springer efter för att förklara vad som egentligen hände. Men enligt vittnet Sydsvenskan pratat med verkade poliserna inte intresserade av att höra vittnesmålen.
Leif Svensson är säkerhetschef på Jernhusen som äger centralstationen.
– Vakterna uppmanades av polisen att kvarhålla dem eftersom de var efterlysta och försökte fly. Det är den information jag har fått, säger han.
Vad motiverar den typen av våld från vakternas sida?
– Ingenting motiverar mer våld än man får enligt lagboken. De gör en bedömning av situationen. Jag kan inte säga hur situationen har varit. Vårt absoluta krav är att man inte får använda mer våld än vad som är lagligt.
– Är det våld för att försvara sig eller gripa eller omhänderta brottslingar så har man vissa rättigheter som vakt. Vi har aldrig haft några problem med övervåld bland de vakter vi anlitat. Jag tror att vi haft ett fall på fem eller sex år som jag känner till.
– Nu vet vi att det var två efterlysta kriminella som greps.
Men killen är i tioårsåldern?
– Jag kan inte svara på det. Polisutredningen får visa vad som är rätt och vad som är fel. Hur som haver är det inte okej att bryta mot lagen om man jobbar åt oss.
Anders Lönnebo är vd för Svensk Bevakningstjänst AB, där ordningsvakterna är anställda. Han har sett en annan mobilfilm av händelsen som lagts ut på facebook.
– Det ser inte bra ut på bild, men vad jag fått berättat för mig har killarna blivit avvisade från ett tåg och vakterna har blivit ombedda av poliserna att kvarhålla dem när de kommer ur tåget, vilket vi gör. I den filmsekvens som jag har sett finns polisen på plats. Det finns polisanmälningar upprättade här åt båda håll. Våra ordningsvakter har blivit både sparkade och bitna.
Vi pratar om en pojke född 2005. Hur mycket våld får man använda mot ett barn?
–Man får inte använda mer våld än vad som krävs. Det får man aldrig göra.
– Det ser väldigt otrevligt ut på den filmsekvensen [den film som finns på facebook]. Vad som föregått den och vad som eftergår den vet inte jag. Enligt vår personal i Malmö är filmen ihopklippt i sekvenser som gör att den inte visas i kronologisk ordning.
Kan ett kvarhållande motivera den här typen av våld?
– Inte som det ser ut på den filmen [facebookfilmen], så ser det illa ut. Men jag har varit med om flera gånger tidigare att situationen inte är som den ser ut i en filmsekvens som någon valt att lägga ut och publicera.
– Vi måste utreda det här och framför allt avvakta polisutredningen. Vi tar fullständigt avstånd från allt våld som inte behöver användas. Dock så använder ordningsvakter våld för att kvarhålla och gripa människor.
Enligt polisen ska pojkarna ha avvikit från ett HVB-hem [hem för vård eller boende]. Båda överlämnades till socialtjänsten under helgen.
En av ordningsvakterna har polisanmält pojken för våld mot tjänsteman. På grund av pojkens ringa ålder, enligt anmälan nio år, lades utredningen ner direkt.
Polisen ansåg först inte att händelsen var grund för ett allmänt åtal mot vakterna eftersom man inte bedömde att det var fråga om övervåld.
– Pojken var en fara för sig själv. Om han inte hade blivit omhändertagen så fanns det stor risk att han sprungit runt. Det var viktigt att ta hand om honom. De var på rymmen och skulle återföras, säger Polisens informationsdirektör Lars Förstell. 
Men efter att flera polisanmälningar inkommit från allmänheten under måndagskvällen kommer polisen att ta upp utredningen på nytt.
Jernhusen skriver under måndagskvällen på Twitter att ordningsvakten blivit tagen ur tjänst under utredningen av händelsen.
Gå till toppen