Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: Barnhuvud dunkat mot sten

Det finns inga ursäkter när en vakt dunkar ett barnhuvud i golvet. Eller när polisen blundar.

Ska stå för trygghet.Bild: Mårten Svemark
Detta är tidningens huvudledare. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Ordningsvakter som ska stå för trygghet och rättrådighet …
Hur är det möjligt att en storväxt man i blå uniform – med utbildning i att hantera svåra situationer – sätter sig på en panikslagen nioåring, trycker handen över hans mun och dunkar hans huvud i golvet?
Otaliga har ställt den berättigade frågan sedan HD-Sydsvenskan publicerat ett filmklipp av ett vaktingripande på Malmö Central i fredags. De få svar som ges väcker bara ännu fler frågor. Som när vaktbolagschefen kallar nioåringen och hans tolvårige kamrat för "efterlysta kriminella".
Visst hade de båda avvikit från ett HVB-hem och plankat på tåget, men det är barn det handlar om. Det spelar ingen roll om de tjuvåkt, bråkat, spottat, bitits – vuxenvärlden har ett ansvar för att behandla alla minderåriga med särskild respekt.
Många har säkert funderat över hur de själva hade agerat om de blivit vittnen till de otäcka scenerna. Lyckligtvis fanns det folk på plats som åtminstone hade civilkuraget att ifrågasätta och filma det som utspelade sig. Men när poliser kom till platsen ville de enligt vittnen inte ens lyssna på deras berättelser om vad som hänt.
Inte heller såg polisen någon grund för ett allmänt åtal mot vakterna för övervåld. Först då filmklipp publicerats och flera anmälningar kommit in togs utredningen upp på nytt.
Fast enligt polisens informationsdirektör Lars Förstell visar filmen inget övervåld.
"Det som sker är det som vakten har befogenhet att göra."
Sådana uttalanden gör, enligt rättsexperten Sven-Erik Alhem, polisen jävig och kan påverka vittnen.
Polisen som ska stå för trygghet och rättrådighet …
Fallet föranledde demonstrationer på tisdagskvällen i Malmö och Stockholm.
Utredningen får nu ha sin gång. Visar det sig sedan att det – i juridisk mening – faktiskt är okej för en vakt att sitta på ett barn och dunka ett litet huvud i golvet, så krävs en gedigen översyn av ordningsvakters befogenheter.
Gå till toppen