Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Halv miljard till medicinskt forskningscentrum i Lund

Med en halv miljard kronor i bagaget ska Lunds universitet bygga ett nytt molekylärt medicinskt forskningscentrum i Lund.


Till hösten startar forskarskolor och mentorsprogram för yngre forskare.
Med hjälp av Knut och Alice Wallenbergs stiftelse planerar Lunds universitet och Region Skåne att satsa på forskning inom regenerativ medicin, som handlar om att laga, ersätta eller återställa skadad eller förlorad vävnad eller funktion.
På tisdagen kom beskedet att stiftelsen ger 225 miljoner under en tioårsperiod för att bland annat anställa nya unga forskare.
Lunds universitet bidrar med 160 miljoner och Region Skåne med 150 miljoner. Sammanlagt satsas 553 miljoner kronor på att bygga upp forskningen.
- Det är jätteroligt, säger Gunilla Westergren-Thorsson, dekan för medicinska fakulteten vid Lunds universitet.
Hon har arbetat med planeringen inför satsningen sedan i somras och varit med och skrivit ansökan.
- Det var inte givet att vi skulle få pengarna, men jag visste att det här var en möjlighet för oss.
En direktör ska anställas och administration byggas upp för forskningscentrat, men det kommer inte att finnas en lokal för centret. Verksamheten blir utspritt i olika delar av universitetsområdet. Dessutom ska sjukvården i Malmö och Lund kopplas till forskningen.
En stor del av pengarna ska gå till att stödja unga forskare på området. En forskarskola och ett mentorsprogram ska dras igång till hösten.
En liknande satsning från Wallenbergsstiftelsen presenterades i höstas vid Göteborgs universitet. Lunds universitet ska arbeta i nära samarbete med dem och även med forskare i Stockholm och Uppsala. Dessutom ska forskning vid ESS och Max IV i Lund kopplas ihop med det molekylära centret.
De sjukdomar som centret ska rikta in sig på är nerv- och muskelsjukdomar, sjukdomar i andningsvägar, blodsystemets sjukdomar, hjärt-kärlsjukdomar och endokrina sjukdomar. Det är samlingsnamnet för sjukdomar som beror på hormonkörtlar som inte fungerar, exempelvis vid diabetes, struma eller benskörhet.
 - Hela tänket är att vi ska samverka mer i Sverige. De här pengarna ger oss möjlighet till det, säger Gunilla Westergren-Thorsson.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen