Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

"Det kan gå åt vilket håll som helst"

På onsdagen avslutades hustvisträttegången i Högsta domstolen. Tre av husägarna från bostadsområdet Erlandsdal satt med som åhörare under förhandlingen.

– Pläderingarna var ganska snabbt avklarade, säger Jan Ivarsson, en av de 32 villaägare som driver fallet mot hustillverkaren Myresjöhus.
Anledningen till rättsprocessen är att villorna på Rapsfjärilgatan och Rovfjärilgatan i Svedala byggdes med enstegstätade fasader. En byggkonstruktion som idag är utdömd.
I konstruktionen saknar ytterväggarna luftspalter vilket gör att fukt och regn som tränger in inte kan ledas ut. Mögel- och rötskador kan uppstå.
Våren 2010 stämde fastighetsägarna till de 34 villorna hustillverkaren Myresjöhus.
Därefter har turerna varit många.
Tingsrätten gav villaägarna rätt. Domen överklagades. Hovrätten dömde till hustillverkarens fördel. Nu har ärendet nått högsta instans, Högsta domstolen. Frågan som domstolen ska ta ställning till är om det var fel av Myresjöhus att använda byggkonstruktionen eller inte.
Ett femtontal åhörare var på plats i Stockholm under sista rättegångsdagen för att lyssna på slutpläderingarna. Jan Ivarsson var där tillammans med två grannar.
– Min spontana reaktion efter dagen är att det kan gå åt vilket håll som helst. Nu är det gjort och vi kan bara vänta men jag känner mig ganska optimistisk, säger Jan Ivarsson.
– Vi fick framfört de argument som är relevanta i det här sammanhanget på ett mycket bra sätt, fortsätter han.
Hustillverkarens advokat Peter Savin var efter den avslutade rättegången nöjd.
– Situationen är tråkig. Det här är en fråga för Riksdagen som måste ta ställning till konsumentskyddet. Politikerna måste ta tag i det här. Det är inte rätt att en sådan här fråga ska lösas mellan enskilda parter i domstol, säger han.
Under perioden 1086-2005 byggdes det, enligt statistik från Boverket, 8 000 småhus i Sverige med byggkonstruktionen enstegstätade fasader.
När Högsta domstolens dom kommer är oklart, man valde att inte uppge ett specifikt datum.

Detta har hänt

1999: Myresjöhus börjar bygga hus med byggkonstruktionen enstegstätade fasader på Rapsfjärilgatan och Rovfjärilgatan i Svedala.
2009: Bostadsområdets samfällighetsförening beslutar att ta in konsulter för att göra en fuktindikeringsmätning. Av 690 fuktmätningspunkter visar 634 på förhöjda värden.
2010: Fastighetsägarna stämmer Myresjöhus.
2011: Eksjö tingsrätt dömer ut fasadlösningen och ger 23 av 34 husägare rätt mot Myresjöhus. De som inte får rätt har köpt i andra eller tredje hand.
2012: Tingsrättsdomen överklagas.
2013: Hovrätten ger Myresjöhus rätt.
2015: Högsta domstolen prövar om det var fel av hustillverkaren Myresjöhus att använda byggkonstruktionen enstegstätade fasader.
Gå till toppen