Malmö

Omhändertagna pojkar försvunna

De två unga pojkar, nio och tolv år gamla, som i fredags kvarhölls på centralen av hårdföra ordningsvakter har rymt från sitt HVB-hem.
Enligt Aftonbladet är pojkarna spårlöst borta.

Efter det uppmärksammade ingripandet på centralen i fredags, då en ordningsvakt filmades medan han satt på en nioårig pojke och dunkade hans huvud i stengolvet, överlämnades både nioåringen och han tolvårige vän till socialjouren i Malmö.
Senare samma natt körde polisen dem till ett HVB-hem i Skåne.
Redan under måndagen ska pojkarna ha avvikit igen, denna gång i samband med ett besök på Migrationsverket i Malmö.
Kommissarie Anders Lindskog, som utreder försvunna personer i Skåne, säger till Aftonbladet att han inte vet omständigheterna kring försvinnandet.
– Men vad jag har hört drog de som en avlöning, säger han till tidningen.
Enligt flera myndighetskällor kommer pojkarna från Marocko. De ska inte ha några kända anhöriga i Sverige. Och eftersom de inte sökt asyl har ingen god man utsetts för att tillvarata deras intressen.
Något aktivt sökande sker sällan när ensamkommande barn försvinner i Sverige. Detta trots att det finns kända fall där försvunna utnyttjats i människohandelsliknande brottslighet, som prostitution och droghandel.
Den efterlysning som görs är oftast en passiv åtgärd, som innebär att barnen dyker upp i polisens register om de skulle påträffas. Efterlysningarna tas som regel bort efter två månader. Efterlysningar av svenska barn ligger kvar tills barnet hittas. De senaste fem åren har 824 ensamkommande barn och ungdomar försvunnit i Sverige utan att återfinnas.
Läs alla artiklar om: Barnen och vakterna på Malmö C
Gå till toppen