Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur & Nöjen

Krigets förövare sätts under lupp på teaterscen

För 55 år sedan fördes en av tidernas värsta krigsförbrytare från Argentina till Israel. På Bastionen i Malmö ska hans psyke dissekeras av Teater Theatron, i föreställningen "Den vita kråkan - Eichmann i Jerusalem" som har premiär idag.

I "Den vita kråkan – Eichmann i Jerusalem" grillas SS-officeren Adolf Eichmann av doktor Baum. I rollerna: Zeljko Santrac och Suzanna Santrac. Premiär på Bastionen den 13 februari.Bild: Henrik Rambe
För 70 år sedan befriades de sista överlevande fångarna ur koncentrationsläg­ret i Auschwitz. På flera platser runt om i världen anordnas samtal och föreläsningar under våren för att minnas och hedra offren, i Malmö på Moriskan under parollen "Judisk vår".
Samtidigt, på Bastionen i Malmö, sitter en av andra världskrigets värsta krigsförbrytare i förhör med en psykolog.
– Jag följde order, skriker Adolf Eichmann (Zeljko Santrac) till doktor Baum (Suzanna Santrac).
Regissören Tomas Lindström har velat sätta upp "Den vita kråkan - Eichmann i Jerusalem" under många år. Det är ingen teater som har nappat, berättar han. Efter ett tidigare samarbete med Teater Theatron i Malmö kom den på tal igen och efter det följde vad de kallar en "organisk process".
I föreställningen är strålkastarljusen riktade mot förövaren. Doktor Baum ska försöka sticka hål på tjänstemannen som inte erkänner någon personligt ansvar för förintelsen – trots att han organiserade resor in i döden för hundratusentals människor. Eichmanns historia är sann, men karaktären doktor Baum är fiktiv.
Genom doktor Baum undersöker pjäsen under vilka omständigheter en människa är kapabel till ondskefulla handlingar. Skådespelarna berättar att de själva har ställt sig frågan: "hade det kunnat vara jag?". Och de hoppas att publiken gör det också.
– Jag vet att det hade kunnat vara jag, säger Zeljko Santrac, med stort allvar.
– Om jag hade stannat i Jugoslavien hade det kunnat vara jag. Jag har tyvärr träffat väldigt många duktiga tjänstemän i Jugoslavien som har gjort hemska saker under kriget. Men jag valde att fly.
– Här i Malmö finns många människor som har gjort samma sak. De har vägrat delta i krig, de har sagt nej till att mörda sina grannar. Det borde vara det mest naturliga en människa kan göra egentligen, säger Thomas Lindström.
För fem dagar sedan demonstrerade den islamofobiska gruppen Pegida Sverige på Stortorget i Malmö, och tusentals tog sig till gatan för att protestera. En av arrangörerna, tillika hets mot folkgruppdömde före detta galleristen Henrik Rönnquist säger till Sydsvenskan att han inte behöver förklara vad "islamisering" är, utan hänvisar till att "de som förstår, förstår ändå".
– Man har levt i en tro om att mardrömmen har passerat, men förstår vi inte det som sker i Europa nu när högerextremismen brer ut sig, finns det en risk att historien upprepas, säger Henrik Rambe som har komponerat musiken till föreställningen.
Det var ett olyckligt sammanträffande att pjäsen skulle bli så aktuell, menar Tomas Lindström.
– Helst skulle jag såklart vilja säga att det här inte är aktuellt alls, att förintelsen hände ju för så länge sedan, säger han.
Suzanna och Zeljko Sant­rac har tre barn tillsammans. Som de flesta föräldrar funderar de på vad de vill lära dem om livet.
– När omvärlden ser ut som den gör blir det viktigt för mig att inte bli statist i mitt eget liv. Vi måste hjälpa barnen att inte bli det i sina, säger Suzanna Sant­rac.
Zeljko Santrac nickar.
– Man måste lära sig att inte följa order, och att alltid tänka själv, säger han.

Den vita kråkan

Adolf Eichmann var en tysk SS-officer som spelade en ledande roll i att organisera deportationerna av judar till förintelseläger under andra världskriget. Han flydde efter kriget till Argentina men fördes av Mossad-agenter till Israel 1960 och genomgick rättegång. Han dömdes till döden.
Föreställningen "Den vita kråkan - Eichmann i Jerusalem" är skriven av Donald Freed. Adolf Eichmanns citat är hämtade ur protokoll från förhör inför rättegången.
Premiär: På Bastionen, Norra Vallgatan 28B. Den 13 februari klockan 19.00.
Regi: Thomas Lindström.
I rollerna: Zeljko och Suzanna Santrac.
Gå till toppen