Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

ABF drar sig ur miljonsatsning

I två år har ett fyrtiotal Malmöungdomar arbetat med hiphopmusikalen.

Det som började som ett drömprojekt har blivit en mardröm.
I två års tid har ungdomar mellan 14 och 24 år, från olika stadsdelar i Malmö, träffats på dag och kvällstid. Med stöd och handledning från Malmö opera, Skånes dansteater, Malmö symfoniorkester och Malmö stadsteater har de skrivit manus, gjort koreografier och skapat musik. Manuset är baserat på berättelser från deras liv.
Hiphopmusikalen "Staden i mina drömmar" skulle ha premiär på Skånes dansteater den 24 oktober. I veckan meddelade ABF att de drar sig ur som projektägare.Bild: Peter Frennesson
För en vecka sedan träffade Sydsvenskan några av dem dagen innan deras första gemensamma repetition.
Då sa Lotta Fahlén, 24 år, såhär:
– Vi är många som får tillgång till de här stora institutionerna som inte har det annars. Och våra vänner som kanske inte har gått på teater innan kommer att få en chans att komma och kolla. Institutionerna får ju tillgång till våra erfarenheter också, så man kan säga att vi hjälper varandra.
I torsdags meddelade ABF Malmö att de inte längre kommer stå kvar som projektägare. Det innebär att de inte kommer att ansöka om pengar från Allmänna arvsfonden för tredje och sista året. Två år i rad har de fått 1,6 miljoner kronor. Skälet de anger är arbetsmiljöproblem och en projektorganisation som har "havererat". I klarspråk innebär det att det uppstått konflikter mellan olika projektledare som inte har gått att lösa.
Hittills har projektet fått 3,2 miljoner av Allmänna arvsfonden. Ytterligare två miljoner skulle utbetalas för det tredje och sista året. Utan projektägare som ansöker om pengarna är det dock inte möjligt.Bild: Peter Frennesson
– Det är ett jättesvårt ärende för oss att hantera. Det är många människor inblandade och jag har tagit hänsyn till människors anställningsförhållanden. Som arbetsgivare kan jag inte vara mer specifik, säger Conny Pettersson på ABF Malmö.
Han understryker också att det inte handlar om relationen till ungdomarna och säger att det är första gången på femton år som han släpper taget om ett projekt.
– Vi har pratat med Allmänna arvsfonden och de har full respekt för vårt sätt att hantera detta och står bakom oss.
Michael Brolund som är handläggare på Allmänna arvsfonden säger att han inte vill eller kan ta ställning i konflikten.
– Däremot så vet vi att det kan bli sådana här typer av konflikter ibland. Kommunikationskonflikter handlar det ofta om. Vem är arbetsgivare, vem är anställd, vilket mandat har man? Det händer. Det händer inte alls ofta att man får stänga ner projekt eller att projektledare inte vill fortsätta.
Förra lördagen repeterade alla ungdomar gemensamt för första gången.Bild: Peter Frennesson
Ungdomarna är inte imponerade av de vuxnas sätt att hantera det hela.
– Många unga är bittra på samhället. En sån här grej kommer bara att göra det ännu värre, säger Christoffer Larsson som har varit med och skrivit manus, regisserat och skulle spela en av rollerna i musikalen. Han och de andra ungdomarna fick vetskap om problematiken för en vecka sedan, och är besviken att han inte visste mer tidigare.
– Jag hade kunnat lösa det bättre än dem. Det är verkligen trams det de håller på med.
Therese Thomsen har också varit med från start. Hon kan inte dölja sin besvikelse.
— De sitter där med sina trygga löner och lägger ner projektet, medan vi som lagt ner allt vår tid utan att få en krona ska hamna på ruta ett igen.
Gonzalo Del Rio är initiativtagare och har fungerat som länken till ungdomarna. Han har varit konstnärlig ledare och säger att han motvilligt agerat "ansiktet utåt". Flera av konflikterna som har stormat har kretsat kring honom. Han upplever inte att han har fått förtroende från de stora institutionerna.
– Det är deltagarna som ska koreografera och regissera, tycker vi. Men då säger de "nej, det går inte för om det blir dåligt så måste någon vuxen ta smällen". Jag har jobbat i uppförsbacke. Jag skapade inte detta för att skapa problem. Jag ville skapa en helare stad, istället har det blivit problem.
Gonzalo Del Rio (i mitten) är initiativtagare och konstnärlig ledare för projektet. Han upplever inte att han har fått förtroende från de stora institutionerna.Bild: Peter Frennesson
– Vi ska ge de unga förutsättningar, makt och förtroende i det här projektet. Men när inte ens jag får det som är projektledare, hur ska då någonsin de få det, säger Gonzalo del Rio.
Therese Thomsen, Omar Naffah och Christoffer Larsson menar att projektet inte går att genomföra utan Gonzalo del Rio. Att han har blivit syndabock när det egentligen är människorna i finrummen som inte klarade av att mötas med ungdomsvärlden.
– Hade vi hållit käften hela tiden så hade det inte blivit som det var tänkt. Då hade det inte blivit något nytt. Då hade det blivit som vanligt att ungdomar berättar historier och de professionella gör resten. Jag är så trött på att bara berätta historier, säger Therese Thomsen.
Nu hoppas ABF Malmö kunna hitta en ny part som tar över projektägarrollen och ansöker om de två miljoner som Allmänna arvsfonden står redo att betala för det tredje och sista året.
– Nästa sammanträde är 22 april. Då måste man ha en deadline som man backar två veckor innan. Man ska jobba fram till sista mars för att hitta en lösning om det ska kunna bli en fortsättning i april. Jag antar att telefoner går varma för att hitta en lösning. Ingen har sagt att vi är färdiga med det här, säger Michael Brolund på Allmänna arvsfonden.
– Vi behöver någon som tror på oss. En teaterförening som vill vara med och se till att projektet ros i land, säger Gonzalo del Rio.
Vad händer om ingen gör det?
– Då blir det ett annat projekt än vi hade tänkt. Då gör vi det på gatan. Det här är hiphop. Vi kan skapa något från inget, säger Therese Thomsen.

Staden i mina drömmar

Projektet har ägts av ABF Malmö och drivits i samarbete med Malmö opera, Skånes dansteater, Malmö symfoniorkester och Malmö stadsteater.
Allmänna arvsfonden har betalat 1,6 miljoner år 2013 och ytterligare 1,6 miljoner år 2014.
Hiphopmusikalens premiär (som nu hänger löst sedan ABF Malmö har dragit sig ur projektet) skulle ske på Skånes Dansteater den 24 oktober.
En ny projektägare måste kliva in senast i april detta år för att Allmänna arvsfonden ska betala ut de två miljoner kronor som projektet kan få för det tredje och sista året. 
Gå till toppen