Kultur & Nöjen

Nya vårtecken i bokfloran

Visst gör det ont när kroppar brister? Men samtidigt är det väl skönt att springa ut? Sydsvenskan har sonderat litteraturterrängen för att ge en överblick över den provinsiella prosan och poesin. Här är ett urval av vårens skånska debutanter i skönlitteraturgenren.

1. Daniel Mårs: ”Blå blixt: Den sista fasta kontinenten” – med sviten ”Simonillusioner” (Brombergs). Utkom: januari.
Brombergs ger sedan några år ut en poesiantologi, ”Blå blixt”. Malmöbon Daniel Mårs medverkar i årets upplaga.
Hur är det att debutera i grupp?
– Det är fint att dela erfarenheten och känna att vi sex gör detta tillsammans. Texterna är egna individer och starka på egen hand, men växer också när de sätts i relation till varandra. Visst kommer det att kännas som att jag får en extra debut om jag ger ut en egen diktsamling, men” Den sista fasta kontinenten” är en stor trygghet att ha med sig.
Berätta om din svit.
– ”Simonillusioner” började med en samling bilder som alla berörde upptäckten av och längtan efter sexualitet och kärlek. När jag bestämde att de alla skulle kretsa kring en karaktär – Simon – blev han också en bild i sig, av något upphöjt och åtråvärt men samtidigt hopplöst och otillgängligt.
Är det viktigt för dig som poet att bli utgiven i en tryckt bok?
– Ja, jag tycker att det är viktigt att poesi ges ut och trycks. Inte för att definiera en skillnad i värde och kvalité till skillnad från det som publiceras digitalt, men som ett sätt att öka tillgängligheten och läsandet av poesi.
2. Therése Granwald: ”Ty riket är ditt” (Lo Söllgård förlag). Utkommer: april.
Therése Granwald är sedan flera år boende och verksam i Lund, där hon bland annat undervisar och handleder på Lunds universitets författarskola.
Är det extra press på dig som skrivlärare att ge ut en bok?
– Ja, verkligen! är inte alla rädda för att bli avslöjade som en bluff? Men jag känner samtidigt att skrivandet av boken varit nödvändigt för min undervisning och handledning, att själv befinna mig i en konstnärlig process och att få visa vem jag är som författare – hur jag skriver, hur mina texter låter och känns. Jag ser med spänning fram emot att bli läst!
Vad har dina elever lärt dig?
– Det mesta! Att undervisa i skrivande och att samtala om text är oerhört lärorikt! Jag har fått en djupare förståelse för skrivprocessen och jag har blivit en väldigt hård granskare av mina egna texter. Jag ”utsätter” mina egna texter för samma nära läsning och respons som jag gör med mina studenter. Och så skriver de så bra – så jag blir inspirerad av att läsa dem!
Berätta om ”Ty riket är ditt”.
– Det är en roman om tre kvinnor som lever eller har levt i destruktiva relationer. Alla tre tänjer på gränserna för det egna jaget – hur långt är de beredda att gå för ”kärlek”? Så långt att de ger upp sig själva?
3. Christina Olséni och Micke Hansen: ”Badhytten – Det som göms i sand kommer fram ibland” (Historiska media). Utkommer: mars.
Författarduon på Falsterbonäset säger sig med denna bok ha uppfunnit en ny genre: Krimkom. Med gemensam röst förklarar de via mail vad de menar.
– Christina ville skriva en deckare medan Micke var inne på att skriva humor. Vi enades snabbt om att skriva tillsammans och resultatet blev en humoristisk deckare. En kriminalkomedi helt enkelt. Det är en genre där mordgåtan finns med, men där den tar mindre plats än i en klassisk deckare och där istället humor och miljö är självklara ingredienser.
Boken är den första i en serie som heter ”Mord i Falsterbo”. Berätta!
– Vi bor båda på Falsterbonäset och det föll sig naturligt att använda de vackra miljöerna till serien. Vi har fyra huvudkaraktärer som handlingen kretsar kring och det är två cyklande poliser som huserar på en fiktiv polisstation i Skanör, en utbränd åklagare och inte minst Egon, en gentleman på 82 år, som är lite av en katalysator till mycket av det som inträffar i boken.
– Många följer arbetet med boken på Facebook och hoppas så klart att våra följare kommer att tycka om boken.
4. Marie Bennett: ”Hotell Angleterre” (Wahlström & Widstrand). Utkommer:maj.
Sverige. Beredskapstid. En roman på 500 sidor. Författaren, född och uppvuxen i Malmö men sedan 1996 Londonbo, berättar mer.
– ”Hotell Angleterre” är en historisk roman som utspelar sig dels i Norrbotten, dels i Malmö under andra världskriget. I centrum för berättelsen finns ett nygift par, Georg och Kerstin, som blir separerade på grund av kriget då han blir inkallad till Norrland. Otäcka händelser i kompaniet leder till slut till att Georg blir internerad i ett arbetskompani och att Kerstin blir lämnad ensam i Malmö i över tre år.
– Till mina inspirationskällor hör några brev som min mormor skrev till mig om beredskapstiden (då min morfar låg inkallad i Boden) och några av Mary Anderssons Malmöromaner, till exempel ”Dåliga Mänskor”.
Är det kallbadhuset på omslaget?
– Rätt. Där tilldrar sig nämligen en viktig scen i romanen mellan Kerstin och hennes älskarinna Viola.
– Annars har jag alltid varit intresserad av historiska romaner. Min nästa bok kommer att handla om Sveriges sextonhundratalskoloni på Guldkusten, Cabo Corso.

Fler skånska debutanter

Januari: I ”Blå blixt” medverkade förutom Daniel Mårs även Kassandra Smith som är uppvuxen på Österlen.
Februari: Malmöbon Olivia Bergdahls debutroman ”Efter ekot” (Ordfront) har fått ett mycket fint mottagande. ”Prosan i ’Efter Ekot’ är klar som himlen efter ett åskoväder”, skrev Filip Yifter-Svensson i Sydsvenskan.
Mars: Nina Quist från Malmö debuterar med diktsamlingen ”Glasvingar” på Lindelöws bokförlag.
Maj: Ordberoende förlag ger ut samlingen ”Älskanoveller – 30 nyanser av kärlek” där bland andra Josefin Kylli, Hörby, och Karin Wigren, Malmö, medverkar.
Gå till toppen