Danmark

40 000 hedrade danska terroroffer

Två män dödades i terrordåden i Köpenhamn, fem poliser skadades och ett land försattes i djup chock. Men kärleken var orubbad när en av attentatsplatserna förvandlades till ett folkhav som hedrade offren och hyllade demokratin.

Tusentals människor strömmade till minneshögtiden i Köpenhamn.
– Det går inte att se slutet på folkmassan, sa tidningens utsände Jan Samuelsson som var på plats.
Många som anslöt till högtiden bar på facklor i mörket.
Statsminister Helle Thorning-Schmidt talade på danska, engelska och franska och tackade för det stöd som omvärlden visat för Danmark.
En av de längsta applåderna fick Dan Rosenberg Asmussen förträdare för det judiska samfundet. 
– Han sa att det finns en bra dialog med de muslimska organisationerna och han sa att det inte finns några motsättningar dem emellan, säger Jan Samuelsson. 
Minneshögtiden anordnades på Gunnar Nu Hansens Plads i närheten av platsen för det första dådet i lördagskväll då en person dödades och flera skadades. Attentatet misstänks vara riktat mot den svenska konstnären Lars Vilks som fanns på platsen. 
Medianärvaron var stor med bland annat tevebolag från flera europeiska länder.
Statsminister Stefan Löfven (S) och inrikesminister Anders Ygeman (S) deltog i kvällens manifestation.
– Jag kommer att träffa min motsvarighet Mette Frederiksen i Danmark, sedan planerar jag ett besök i synagogan och vara med och visa min delaktighet i manifestationen mot de här två terrorattentaten, sa Anders Ygeman tidigare under dagen. 
Förutom representanter från den danska regeringen fanns bland annat Köpenhamns överborgmästare Frank Jensen, Paris borgmästare Anne Hidalgo samt representanter för det judiska samfundet i Danmark på deltagarlistan. 
Foto: Tobias Andersson.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Läs alla artiklar om: Attentaten i Köpenhamn
Gå till toppen