Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

”Det är ohållbart att de bor där – det är ju en del av Malmöbornas vardagsrum”

– EU-migranterna i Pildammsparken är ett problem, där kan man inte bo, säger kommunalrådet Carina Nilsson (S). Nu inleds projekt dialog.

EU-migranterna som har sitt läger i Pildammsparken ska bort, enligt kommunalrådet Carina Nilsson (S). I första hand ska personal från socialförvaltningen förmå dem att flytta frivilligt.Bild: Peter Frennesson
Samtal ska få EU-migranterna att lämna tältlägret i parken frivilligt och samtalen står två personer från socialförvaltningen för.
– Det är ohållbart att de bor där, Pildammsparken är ju en del av Malmöbornas vardagsrum, säger Carina Nilsson.
Planen för att få bort dem från parken är än så länge inte så tydlig. Det första steget blir alltså att tala med dem.
– Frivillighet har fungerat i Göteborg, säger Carina Nilsson.
Hon säger att hon har fått många brev från Malmöbor med synpunkter på lägret i Pildammsparken.
– Vi har också fått signaler om att lägret expanderar, det byggs ut för varje dag och vi måste se till att det inte byggs ut mer. För två veckor sedan lär det ha kommit 100 nya migranter, det märkte vi inte minst i Sofielund.
Och trycket på värmestugan i Folkets hus i Sofielund blev stort att antalet besökare begränsades till 100 per natt.
Även på den dagliga verksamheten på Crossroads på Amiralsgatan vittnar personal om ett stort antal nya ansikten, enligt Carina Nilsson.
– Senast i morse var det 110 personer som kom och åt frukost där, säger hon.
Carina Nilsson säger inte rakt ut att lägret i Pildammsparken kommer att rivas men samtidigt säger hon att man inte kan bo där.
– Nu undersöker vi möjligheten att hitta något härbärgsliknande. Det handlar om 20 platser kanske, som de gjort i Göteborg och Linköping. Ingen kommun har ju ordnat sängplatser till alla.
En annan utväg är att Malmö hjälper EU-migranterna med en hemresa.
– Men det handlar ju även om att de själva måste tänka på hur de ska bo, säger hon.
Carina Nilsson berömmer Malmöbornas insatser, alla som frivilligt ställt upp och som gör väldigt mycket för EU-migranterna.
Hon tycker även att Malmö stad gjort en hel del för dem, inte minst värmestugan i Sofielund och Crossroads.
Exakt hur många EU-migranter som finns i Malmö nu vet inte Carina Nilsson. I höstas fanns cirka 300 personer här, säger hon.
Sverige har fått en nationell samordnare i Martin Valfridsson. Han ska försöka lösa frågan om EU-migranter som tigger. Något som Carina Nilsson sett positivt på. Men han har också signalerat att hans fokus inte direkt är på kommunernas problem.
– Jag tycker ändå att han borde jobba inåt och jag har välkomnat honom hit till Malmö. Alla kommuner upplever ju detta som ett stort problem, säger hon.
Vad händer då om EU-migranterna inte frivilligt flyttar från Pildammsparken?
– Vi tar en sak i taget, vi börjar med den mjuka linjen, säger Carina Nilsson.
I fredags inhägnades ödetomen vid Nobelvägen och Industrigatan där ytterligare ett tältläger finns. En representant för markägaren, fastighetsutvecklingsbolaget Granen, säger att det handlar om att ersätta ett gammalt staket som underhållits dåligt. För övrigt vill han inte säga något.
Gå till toppen