Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Polis: Rid ner de svartklädda

Ordningspoliser från Malmö försökte beordra in hästar att rida ner våldsamma demonstranter. Det framgår av en tidigare hemlig film.

Radioanropet är tydligt: ”Från Delta 52. Vi måste ha på svart…sidan, utsidan, Foxtrot eller annat för att rida ner de här svartklädda.”
Av polisens eget kodsystem framgår att Delta 52 är en ordningspolisenhet från Malmö som ber polisrytteriet, Foxtrot, att anfalla våldsamma demonstranter.
– Det här är uppgifter som kan framstå som besvärande. Det vill vi bringa klarhet i, därför har vi återremitterat saken för internutredning, säger Jarl Holmström, biträdande regionpolischef.
Den 23 augusti i fjor bröt kravaller ut på Limhamns torg i Malmö. Ett fåtal nazister i Svenskarnas Parti försökte manifestera, bakom polisavspärrningar. Deras högtalaranläggning överröstades av hundratals privatpersoner som visade sin avsky. Men på torget fanns också grupper av svartklädda, våldsamma demonstranter. De anföll polisen med kastade föremål och vätskefyllda plastflaskor.
Som en del av motåtgärderna sattes polisrytteriet in. Filmsekvenser från händelsen visar hästar som galopperar mot folksamlingar - både militanta och andra. Ett tiotal personer skadades, flera efter att ha hamnat under hästarnas hovar.
Polisens hantering anmäldes av flera, men i december las den sista av de utredningarna ner. Insatsen genomfördes korrekt och var proportionerlig mot det våld de militanta demonstranterna använde, kan åklagarens bedömning sammanfattas. Parallellt har Malmöpolisen utrett misstankar om våldsamt upplopp mot flera demonstranter med hjälp av de många filmerna.
– I princip samtidigt som vi fick filmerna i retur från åklagarna meddelade våra utredare att det fanns en sekvens där någon talar om att rida ner svartklädda. Så här ska poliser självklart inte uttrycka sig, men samtidigt vill jag att man sätter det här i sitt sammanhang - de poliser som deltog vid insatsen är särskilt utbildade och utvalda, men samtidigt är de särskilt utsatta.
Hans poäng är att ropet från Delta 52 kanske inte var bokstavligt menat.
– Vi fick uppgifterna i förra veckan och har beordrat en ny internutredning för att kartlägga hela sammanhanget: Var befann sig patrullerna? Vilken annan trafik förekom? Framför allt - ledde det till någon insats med hästarna? Det gjorde det inte, såvitt vi kan se just nu, men internutredarna ska fortsätta att lägga pusslet tills det är helt klart.
Polisen offentliggjorde filmen på måndagen.
– Om vi nu talar om att vara öppna och transparenta ska vi offentliggöra så mycket vi kan. Ingen ska kunna misstänkta att vi vill sopa något under mattan.
Gå till toppen