Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hård kamp om fiberkunder

Senast på torsdag måste man anmäla sig om man vill vara med i nätet som Svensk infrastruktur bygger. Tio dagar senare blir det känt vad Telia kan erbjuda.

Det är kapplöpning om vilket bolag som ska få ansluta kunderna i Södra Sandby till fibernätet.Bild: Arkiv: Julia Lindemalm
Följ Sydsvenskan Lund på Facebook
Andra veckan i januari fick en stor del av invånarna i Södra Sandby ett erbjudande från företaget Svensk Infrastruktur om anslutning till fibernät. Senast den 19 februari måste man svara för att ta del av erbjudandet, stod det.
Rolf Olsson var en av husägarna som fick erbjudandet där anslutningen marknadsfördes som ett sätt att höja värdet på fastigheten. Han tyckte att det fanns en del frågetecken.
– Det känns att de försöker sälja fibernät på samma sätt som man säljer mobiltelefoner. Det kändes också som en väldig kort tid att fatta beslut på. Annars brukar man ju utreda i flera månader och ha olika alternativ att välja emellan.
En fibergrupp för Södra Sandby skapades snabbt på Facebook. Rolf Olsson raggade fram en alternativ leverantör och ett informationsmöte började planeras. När det sedan även dök upp ett erbjudande från Telia valde det andra konkurrerande företaget, Ownit, att hoppa av.
Drygt hundra bybor var med på förra veckans informationsmöte. Förutom Telia var även en representant för det kommunägda Kraftringen bjuden. I Kraftringens planer finns dock ingen utbyggnad av fibernätverk i Södra Sandby i år.
Eftersom Telia lägger fram sitt färdiga erbjudande först i början av mars bad fibergruppen i Södra Sandby att Svensk infrastruktur skulle senarelägga sista anmälningsdagen så att alla i lugn och ro kunde välja mellan de två alternativen.
Det sade företaget nej till. I stället delades nya lappar ut med information om att den som inte anmäler sig i tid får räkna med att en efteranslutning kommer att kosta minst 10 000 kronor extra.
– För min del var den lappen spiken i kistan, det förvånar mig att de är så plumpa i sin marknadsföring, säger Rolf Olsson.
Den som vill kunna välja mellan de två leverantörerna kan enligt honom passa på skicka in sin anmälan till Svensk infrastruktur sista dagen.
– Då kan man inom två veckor efter bekräftad beställning utnyttja ångerrätten, om man sedan tycker att Telias erbjudande ser bättre ut.
Enligt Mattias Grafström på organisationen Telekområdgivarna är en månad inte en extremt kort tidsfrist när det gäller erbjudanden om anslutning till fibernät.
– Det finns mycket värre exempel. Men det är så klart ett problem om man tvingas till snabba beslut, det handlar ofta om stora summor.
Svensk infrastruktur har erbjudits möjlighet att svara på Sydsvenskans frågor men inte lämnat svar i tid.

Viktigt att tänka på

Enligt Mattias Grafström, vd på organisationen Telekområdgivarna, finns det flera saker man bör vara uppmärksam på när man tecknar avtal om anslutning till ett nytt fibernätverk:
Kontrollera om det finns konkurrerande alternativ och vad skillnaderna mellan dem är.
Kontrollera om priset är med eller utan rot-avdrag. Om priset är med avdrag måste man försäkra sig om att man verkligen kan göra så stort avdrag.
Se till hur länge man är bunden av avtalet och vad händer om man vill hoppa av i förtid. Förblir man betalningsskyldig även om man flyttar?
Kontrollera om nätverket är öppet eller slutet, kan man välja olika tjänsteleverantörer?
Gå till toppen