Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Polisinsats när Vilks saker hämtades

På tisdagen genomfördes en stor polisaktion vid Lars Vilks bostad. Orsak: Hans privata saker behövde hämtas.

Strax före klockan 14 spärrades vägen mellan Nyhamn och Brunnby av för all trafik. Anledningen var att Lars Vilks som numera bor på annan och hemlig ort, behövde få saker hämtade från sitt hem.
En handfull poliser ägnade sen någon timme åt att bära ut bland annat konstverk ur huset.
Mitt i alltihop fastnade de tunga transporterna som ska till det pågående vindkraftsbygget i Rågåkra.
– Vi skulle precis till att köra, så dök polisen upp. Nu får vi stå här, säger en av chaufförerna och pekar på de långa lastbilssläpen som står utanför Nyhamnsskolan.
Även Arildsbon Birgitta Gustavsson hamnade i kläm. Hon tvingades hoppa av bussen en bra bit från hemmet.
– Här blir jag stående. Min man sitter i bil på andra sidan och väntar på att få komma och hämta mig, berättar hon.
Vad är dina tankar kring det som har hänt med Lars Vilks?
– Det är självklart obehagligt efter allt som hänt i Köpenhamn, säger hon.
Efter en dryg timme var polisen klar med sitt uppdrag och trafiken släpptes på som vanligt igen. Bombgruppen som också kallats dit av säkerhetsskäl, behövde aldrig användas.
Varken Lars Vilks själv eller polisen är särskilt pratsamma kring var han befinner sig just nu.
– Jag klarar det här också. Jag har min studio upprättad och har hyggliga arbetsförhållanden där jag befinner mig, säger Lars Vilks.
Det är första gången Lars Vilks bor någon annanstans än i Kullabygden.
– För en tid får det vara så. Just nu är det för utsatt att vara i bygden.
Hur hans engagemang för konstverket Nimis ser ut just nu är han också förtegen om. Lars Vilks brukar regelbundet vara på Kullabergs norrsida för att renovera träskulpturen.
– Det är bäst att inte säga något om Nimis i det här läget.
Enligt Lars Vilks själv flyttades han från huset utanför Nyhamn redan före attentaten i Köpenhamn. Det vill polisen inte kommentera.
– Vilka överväganden vi har gjort, tänker jag inte kommentera, säger Ewa-Gun Westford, informatör på polisen.
Just att den omstridde konstnären numera inte bor här, gör att Höganäs kommun taggar ner. I måndags samlades krisledningsnämnden, men inga beslut fattades.
– Vår säkerhetssamordnare har gjort en checklista vid eventuella terroristattentat. Vi kan också konstatera att vår beredskap är god, säger kommunalrådet Péter Kovács (M).
I kontakterna med polisen har även Peter Kovács fått veta att man inte ser att risken för hot eller attentat är större än tidigare.
– Vi känner inte att det finns några hot eller faror i denna stund.
Enligt säkerhetssamordnare Jonna Ahlberg finns inte Vilks med som någon egen punkt i checklistan som hon har tagit fram.
– Vi har en checklista för hur vi ska göra vid attentat oavsett vilket målet är. Det handlar om att upprätta en bra samverkan med polisen. Vi tar ut det viktigaste så att vi inte ska glömma något, säger hon.
Åsikterna kring Lars Vilks går i sär. I Danmark har han dock hälsats välkommen av företrädare för flera politiska partier för att i höst ta emot ett yttrandefrihetspris i folketinget Christiansborg.
Gå till toppen