Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Regeringsplatsett privilegium

Gabriel Wikström är den förste SSU-ordförande som har tagit ett kliv rakt in i regeringen. Men trots sin ringa ålder är han inte någon politisk gröngöling.

"De dagarna när jag åker hem, bort från den här ankdammen som Stockholm faktiskt är, särskilt i politiken, är ett sätt att rensa tankarna", säger statsrådet Gabriel Wikström.Bild: JONAS EKSTROMER
– I mer än halva mitt liv har jag sysslat med politik. Villkoren är likadana oavsett om det är på lokal nivå eller på riksnivå, säger han.
Det var den ekonomiska krisen i början av 1990-talet som blev startskottet för Gabriel Wikströms intresse för politiken. Hemorten Riddarhyttan i Bergslagen var redan hårt drabbad av bruksdöden, som hade svept över Sverige många år tidigare. 1995 var arbetslösheten uppe i över tio procent.
– Jag började fundera över varför det såg ut som det gjorde. Varför vissa hade arbete och gott ställt och andra inte? Det var så jag kom på att jag delade socialdemokratins värderingar.
Efter valet 1998 gick han med i Socialdemokraternas ungdomsförbund, SSU. Sedan dess har den politiska resan mer eller mindre gått som på räls. Som 15-åring startade han en SSU-klubb i Skinnskatteberg. 2006 valdes han till distriktsordförande för SSU i Västmanland. Fem år senare röstades han fram som ordförande för hela ungdomsförbundet. Och i höstas tog han plats som statsråd i Socialdepartementet.
Fortfarande är det samma grundfrågor - arbetslöshet och skillnaderna mellan människor - som driver honom. Och att det dessutom sker i ett så rikt och utvecklat land som Sverige.
– Det är paradoxalt. Vi skulle inte behöva ha någon arbetslöshet eller stora brister i allt från tågtrafiken till skolan och vården som vi har i dag. Men det handlar om att vi måste bestämma oss för att vi inte ska ha detta. Det är det som är politikens uppgift. Och det är väl det som är min starkaste drivkraft.
Samtidigt tycker han att det finns för många politiker som inte vill förändra något. Vissa för att de av rent ideologiska skäl inte tycker att politiker ska påverka hur människor lever. Andra för att det helt inte orkar.
– Därför måste man hela tiden påminna sig om varför man sitter här, säger han, och tillägger att han ser det som ett fantastiskt privilegium och en möjlighet att få vara en del av regeringen.
– Men den enda poängen är att åstadkomma någonting. Kan jag inte det ska jag inte vara här. Då får någon annan ta vid.
Efter bara några dagar som minister fick du mycket uppmärksamhet kring ditt utseende och låga ålder, särskilt bland unga kvinnor i Turkiet. Hur kändes det?
- Först blev jag lite chockad. Jag hade kunnat räkna upp hundra saker som skulle kunna hända de första två veckorna, det här var inte en av dem, haha.
– Men det är en politisk dimension i det också. På min Facebooksida och på Twitter är det många som gillar att jag är ung och feminist. I en kommentar finns ett citat från Turkiets hälsominister som har sagt ungefär att kvinnans plats var i hemmet. Då gjorde man en direkt jämförelse med mig. TT

Gabriel Wikström

Aktuell: 30 år den 21 februari 2015.
Bor: I Västerås. Har en övernattningslägenhet i Stockholm.
Familj: Dottern Amelie, 6 år.
Gör: Folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister.
Om att fylla 30: "Det är nog den minsta omställningen jag är med om just nu. Den stora är att gå från att vara ordförande för SSU till att sitta i regeringen. En annan stor förändring i livet inträffade när jag var 23 år och fick barn."
Så firar jag födelsedagen: "Med några vänner och med familjen. Det blir en ganska liten tillställning. Sedan får jag se om jag har en fest längre fram".
Om papparollen: "Jag tycker att jag är en bra pappa när jag har tid. Men jag är nog inte pappan som är med i alla tokiga lekar. Däremot har vi mycket samtal. Amelie har fantastiska frågor, om allt från politik till frågor om döden."
Gå till toppen