Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Skåne

Bluffen med silver utreds av åklagare

En förundersökning om brott mot läkemedelslagen har inletts. HD/Sydsvenskans avslöjande kan leda till åtal.

Kolloidalt silver är förbjudet som livsmedel. Kroppen kan ta skada, enligt svensk medicinsk expertis.
Kolloidalt silver får av hälsoskäl inte ens säljas som kosttillskott, utan endast som vattenreningsprodukt.
Officiellt är det också så som Anders Sultan, vd för Ion Silver i Löddeköpinge, marknadsför egna medlet Ionosil på företagets hemsida.
Men i en sluten grupp på Facebook, med i dag närmare 25 000 medlemmar, förvandlas det till något helt annat. Det kunde HD/Sydsvenskan avslöja i oktober.
Här har Anders Sultan, i rollen som vd, sålt in kolloidalt silver och Ionosil som effektivt mot en lång rad sjukdomar.
Nu har en förundersökning om brott mot läkemedelslagen inletts. Beslutet är fattat av Stefan Wärn, åklagare i Malmö.
– Det finns anledning att anta att brott är begånget. Jag har gett polisen direktiv om olika utredningsåtgärder. Det kan röra sig om ett par månader i utredningstid, sedan blir det normalt sett förhör med den som är misstänkt, säger han.
Bakom polisanmälan står Läkemedelsverket. Parallellt med detta pågår myndighetens tillsynsärende mot Ion Silver. Syftet med denna är att få stopp på den olagliga marknadsföringen. Det kan leda till ett föreläggande förenat med vite riktas mot företaget.
– Vi vill markera för allmänheten att man inte får göra den här typen av medicinska påståenden utan att ha vetenskapliga bevis, har Per-Åke Sandvold, chef för enheten för kontroll av narkotika och läkemedel, tidigare sagt till HD/Sydsvenskan.
Michael Zazzio är ordförande och juridiskt ombud för Ion Silver. Han tillbakavisar brottsmisstankarna:
– Det finns inga faktiska bevis för det eftersom företaget aldrig har marknadsfört kolloidalt silver som läkemedel.
Vidare hävdar Ion Silver att Anders Sultan gör inlägg i Facebookgruppen i egenskap av privatperson och åtnjuter yttrandefrihet.
Samtidigt, i Uppsala, pågår ytterligare en polisutredning.
Den handlar om dödshotet som skedde i Facebookgruppen i december. En medlem riktade hotet mot Läkemedelsverkets chef genom att skriva: "Per-Åke Sandvold skall avrättas!" Läkemedelsverket polisanmälde det inträffade.
Anders Sultan har polisanmält HD/Sydsvenskan för förtal med anledning av vår granskning av honom. Någon förundersökning kommer dock inte att inledas, meddelar åklagarkammaren i södra Skåne. Ärendet har avförts.

Detta har hänt:

Det är i slutna Facebookgruppen "Kolloidalt Silver 2.0" som Anders Sultan har gjort sina medicinska påståenden.
HD/Sydsvenskan ledde det i bevis genom att i höstas ta sig in i gruppen under påhittat användarnamn. Vi fann mängder av inlägg – varav vi publicerade ett tiotal i form av skärmdumpar – i vilka Anders Sultan talade sig varm för kolloidalt silver och egna medlet Ionosil.
Han lovade bättring, i vissa fall även bot, mot cancer och en lång rad andra allvarliga sjukdomar. Han marknadsförde det egna storsäljande medlet med information om återförsäljare. Och han gav specifika råd om behandling. Så även när vår påhittade profil tog direktkontakt med honom och sa sig ha en släkting som var svårt sjuk i bröstcancer. På Facebook, och i ett Youtube-klipp, hävdade Anders Sultan till och med att silvermedlet "dödar" ebolaviruset.
Anders Sultan har samstämmigt avfärdats av svenska myndigheter och medicinsk expertis. Han bryter mot lagen och saknar vetenskapliga belägg för sina påståenden, konstaterar de. Minst två återförsäljare av Ionosil har dragit tillbaka produkten efter vårt avslöjande.
Läs alla artiklar om: Cancerbluffen med silver
Gå till toppen