Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
MFF

Ex-MFF:are ska lyfta bottenlag på Malta

Den ene har precis inlett sitt första utlandsäventyr. Den andre håller på att fasa ut som ambulerande fotbollsproffs. Tillsammans ska Alex Nilsson och Billy Berntsson försöka lyfta ett bottenlag på Malta.

Alex Nilsson i MFF-dräkten vid Skånecupen förra året.Bild: Arkivfoto: Sandra Henningsson
En annan gemensam nämnare är Malmö FF, men först nu korsas deras fotbollsvägar på riktigt.
När Billy Berntsson lämnade MFF 2003 spelade Alex Nilsson fortfarande i Olympic. När Alex Nilsson gjorde allsvensk debut 2008 hade Billy Berntsson flyttat till GIF Sundsvall efter sejourer i danska Herfølge och Falkenbergs FF.
Nu är den 31-årige backen inne på sin åttonde klubb på drygt tio år efter uppbrottet från moderklubben i Malmö. Två säsonger med Hammarby i superettan 2012-2013 blev den sista riktiga satsningen.
LÄS OCKSÅ: Proffskollen - Toivonen och Durmaz målskyttar
I fjor hann Billy Berntsson med tio matcher för FC Rosengård innan han avslutade säsongen för Valur på Island och sedan skrev på för maltesiska Qormi FC.
– När man blir lite äldre så jagar man äventyr. Detta är väl det sista kontraktet jag skriver, så jag hoppas jag får en bra upplevelse.
Hittills har han inget att klaga på mer än möjligtvis att laget har underpresterat. Qormi ligger sist i högsta ligan med två tredjedelar av säsongen avverkad.
– Men jag ser ingen risk att vi åker ur. Vi har precis fått ny tränare och börjar få ordning på spelet.
Läget ljusnar också eftersom samliga lag nu får sin poängskörd halverad, för att serien ska bli lite jämnare sista tredjedelen.
– Det är ju inte superhög klass heller. Låg allsvensk nivå på topplagen, låg superettannivå på resten.
Både Billy Berntsson och Alex Nilsson har kontrakt med Qormi även över nästa säsong.
För den 22-årige forwarden är flytten till Malta en nystart efter några tunga år i MFF, där han inte lyckades etablera sig, utan var utlånad till först Landskrona Bois och sedan Trelleborgs FF.
– Jag kände att jag hade kört fast och behövde ett miljöombyte, säger Alex Nilsson. Målet är fortfarande att spela på så hög nivå som möjligt och visa vilken bra fotbollsspelare jag är.
– Gör man det bra här kan man komma vidare till någon av de två stora klubbarna som spelar ute i Europa. Det är också nära till Cypern och Grekland, där mina agenter har väldigt bra kontakter.
Billy Berndtsson är ett bra stöd på första utlandsäventyret. De lärde känna varandra när de tränade ihop med FC Rosengård.
– Men jag har ett svagt minne av Billy från när jag var liten också. Man hejade ju på Malmö och jag hade idolkort där hemma på olika spelare, berättar Alex Nilsson.
Gå till toppen