Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Otäckt att det kryper så nära”

Attentatet i lördags i Köpenhamn får folk att känna att terrorn kryper närmare.

Bild: Mats Roslund
Men åsikterna går isär bland folk i Nyhamnsläge och Höganäs som HD pratar med. Bör man känna oro? Få vill ställa upp med sitt namn. Ingen vi pratar med vill vara med på bild.
– Visst känns det obehagligt. Personligen är jag inte orolig för att det ska hända något här, men jag förstår att föräldrar känner oro för sina barn på skolan här bredvid, säger en man i 80-årsåldern som bott i Nyhamnsläge hela sitt liv.
Lars Bengtsson och Fredrik Johansson inne på Österberg & Bengtssons VVS i Nyhamnsläge har inga problem med att ställa upp med namn.
– Jag tycker mest att det är patetiskt att vi skattebetalare får betala massa pengar för personskydd. Jag har inte hört något om att folk skulle vara oroliga efter det som hände i Köpenhamn, säger Lars Bengtsson.
– Det var en kund inne här förut som pratade om närheten till skolan, säger Fredrik Johansson i nästa andetag.
Båda är överens om att de litar på polisens arbete.
På City Gross parkering i Höganäs lastar Pia Hansson in varor i bilen. Hon har diskuterat helgens händelser främst med familjemedlemmar och känner en ökande olust.
– Visst känns det otäckt att det kryper så nära.
– Jag känner till Lars Vilks sedan många, många år, och tycker det är skönt att han har flyttats från sitt hus nu, säger hon.
Inne på en lunchrestaurang i Höganäs sitter en Jonstorpsbo och äter.
Med tanke på dådet i Köpenhamn och att Vilks har sitt hus här i närheten. Känner du oro?
– Visst gör jag det. Det är en oroande utveckling. Men att det skulle hända något här tror jag inte, utan det är nog mest att man tänker till om man befinner sig i större städer, såsom Malmö eller Köpenhamn, säger han.
– Yttrandefrihet är viktigt, men min personliga åsikt är att Vilks gått över gränsen.
Gå till toppen