Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Patrik Svensson: Kvinnan med handväskan är välkommen till Malmö

Växjö kommun stoppar den föreslagna statyn av den äldre kvinna som i Växjö 1985 dängde sin handväska i skallen på en nynazist.
Susanna Arwins bronsskulptur "Med handväskan som vapen", i litet format.Bild: Susanna Arwin
Ordföranden i kulturnämnden, centerpartisten Eva Johansson, motiverar:
"Jag kan inte stå för att hon möter en oliktänkande med ett tillhygge. Hon hade kunnat slåss med ord istället."
"Vi har ju yttrandefrihet, det fria ordet, och då ska vi mötas ord mot ord och inte med några tillhyggen."
Några påminnande rader bara för att klarlägga precis hur dumma dessa uttalanden är: Skinnskallen representerade Nordiska rikspartiet, ett nationalsocialistiskt parti som till och med höll sig med en stormavdelning modellerad efter nazisternas SA. Den äldre kvinnan var judinna från Polen. Hennes mamma hade suttit i koncentrationsläger.
Det är vad som fanns i den där handväskan, en historia som delas av hela Europa och som de flesta av oss åtminstone fram tills helt nyligen var överens om aldrig fick glömmas och aldrig fick relativiseras. Jag skulle vilja se Eva Johansson ställa sig framför de få överlevande från Förintelsen som fortfarande finns kvar och uppmana dem att möta de "oliktänkande" nazisterna med ord istället för med tillhyggen, för "vi har ju yttrandefrihet".
Nej, fel, det skulle jag naturligtvis inte alls vilja se, eftersom det vore höjden av oanständighet.
En Facebook-grupp har nu bildats som föreslår att statyn placeras i Malmö istället. Statyn hör naturligtvis hemma i Växjö, men om de nu verkligen inte vill ha den tycker jag som Malmöbo att det skulle vara en ära att få ha den här.
Gå till toppen