Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Svensk polis sköt mot terroristen

Svensk polis kan ha förhindrat en massaker vid attentatet i lördags.
”Han tömde hela sitt magasin mot honom”, säger en polis med inblick i händelsen. 

Bild: Ola Torkelsson
Två svenska poliser fanns på plats som skydd för den svenska konstnären Lars Vilks vid mötet om yttrandefrihet på kulturhuset Krudttønden.
22-åriga Omar Abdel Hamid El-Hussein kom till platsen beväpnad med ett automatvapen. Vapnet var av samma typ som den danska militären använder.
Han sköt in i kulturhuset och träffade och sårade tre danska poliser. En 55-årig deltagare på mötet sköts till döds.
Enligt uppgifterna till tidningen var det bara de svenska poliserna på plats som besvarade elden. De ska ha skjutit tillbaka mot angriparen och fört undan Lars Vilks.
Lars VilksBild: Amelie Herbertsson (2011)
– Jag vet att en av dem tömde hela sitt magasin mot gärningsmannen och avbröt angreppet, säger polisen som tagit del av händelsen.
– Poliserna uppfattade det som att gärningsmannen träffades. Men han kan ha haft skyddsväst på sig.
Varje gång svensk polis ska åka över till Danmark så måste de ha speciella tillstånd för att bära sina tjänstevapen.
Det var poliser från region syd som svarade för skyddet av Lars Vilks vid händelsen i Köpenhamn, säger Jarl Holmström, biträdande regionchef för polisen.
Och de sköt verkanseld mot terroristen?
– Det kan jag inte bekräfta eftersom det pågår en förundersökning i Danmark. Jag vill säga så här: de uppträdde föredömligt och vi är stolta över hur de agerade i denna mycket svåra situation.
Den danska polisen kan inte bekräfta uppgifterna om att svensk polis på plats sköt tillbaka.
– Det enda jag vet, är att det avlossats skott, men närmare än så kommenterar vi inte, säger Steen Hansen, kommunikationsrådgivare vid rikspolisen.
Efter skottlossningen vid kulturhuset försvann gärningsmannen från platsen. Omkring nio timmar senare kom han gående vid synagogan på Kristalgade. Enligt danska medier gick han så att han skulle uppfattas som en berusad person.
När han kom nära en frivillig vakt från den judiska församlingen och två poliser tog han fram en pistol. Han sköt ihjäl vakten genom ett skott mot huvudet på nära håll. De två poliserna sårades. En av dem träffades i bröstet, men skyddades av sin säkerhetsväst, skriver Extrabladet.
Den 19- och 22-åring som är häktade för att ha hjälp Omar Abdel Hamid El-Hussein är misstänkta för att ha skaffat en eller två pistoler till honom. De är också misstänkta för att ha gömt undan automatvapnet som användes vid kulturhuset. Det framgår av förhör som hölls under måndagen, enligt Extrabladet.
Det personskydd som finns för Lars Vilks sköts inte av Säpo utan av den öppna polisen. Säkerhetspolisen har det begränsade uppdraget att skydda högsta statsledningen.
Skånepolisen har byggt upp en egen personskyddsenhet efter återkommande politikerhot, exempelvis mot tidigare kommunalrådet i Malmö Ilmar Reepalu.
Gå till toppen