Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Svenska poliserna chockades svårt

Danska myndigheter bekräftar nu att de svenska poliserna som skyddade Lars Vilks på mötet sköt tillbaka mot terroristen. 

Kirsten Dyrman vid Politiklagemyndigheten, den danska motsvarigheten till Särskilda åklagarkammaren, säger till danska TV2 att fem polisvapen undersökts, tre danska och två svenska och att alla avlossats
Sex tomma patronhylsor ska ha hittats vid kulturhuset Krudttønden. Hur många av dem som är danska respektive svenska är ännu oklart.
Två svenska poliser fanns på plats vid mötet. När gärningsmannen sköt besvarade en av de svenska poliserna elden, samtidigt som Lars Vilks fördes i säkerhet.
Konstnären, som kan ha varit målet att ett av helgens terrorangrepp i Köpenhamn, anser att den danska polisen har undervärderat hotbilden mot honom. Polisen har inte heller, enligt den svenske konstnären, beaktat att hotbilden troligen förvärrats efter terrorattackerna i Paris tidigare i år.
– De hade inte ökat säkerheten. Det var samma som det varit tidigare, säger Lars Vilks till nyhetsbyrån AFP.
Svenska Arbetsmiljöverket har fått in en tillbudsanmälan om fysiskt våld från Livvaktsgruppen vid Polisen Region Syd.
Insatsledaren beskriver händelsen som att två poliser ur livvaktsgruppen åker till Köpenhamn med en skyddsperson, som skall framträda i en föreläsning.
Dansk polis möter upp och övertar skyddet. Svensk och dansk polis åker tillsammans till föreläsningssalen.
"Under föreläsningen kommer en gärningsman fram och skjuter in i lokalen med ett gevärsliknande föremål. Tre danska kolleger blir skottskadade. Ingen av de båda svenska poliserna skottskadas, men chockas svårt", skriver insatsledaren.
TT/Sydsvenskan
Gå till toppen