Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nyheter

B 17-vraket hittat efter 70 år

Trots många försök tog det mer än 70 år innan flygplansvraket utanför Trelleborgs hamn hittades.
– Ett exceptionellt fynd, säger undervattensfilmaren Jan Christensen.

En av de fyra niocylindriga motorer som hittats på havsbotten utanför Trelleborgs hamn. Det har även hittats ammunition, balkar och landningsställ.Bild: Priat
Den amerikanska flygande fästningen B-17 "Stinker" var 12 september 1944 på väg från England mot ett bombmål utanför Prag. Men när planets motorproblem förvärrades i närheten av Berlin och vände man mot neutrala Sverige. När räddningen var nära blev det beskjutet av tyskt nattjaktflyg och störtade brinnande i havet. Endast en av de nio i besättningen överlevde.
Trots att det slog ned alldeles utanför hamnen kunde vraket inte hittats tidigare. Förrän i fredags då de två amatördykarna Tobias Andersson och Johan Öhlén från Trelleborg, som tidigare hade hört ett föredrag om kraschen, gav sig ut på havet på vrakjakt.
– De hittade det direkt. Det var nog lite mer tur än skicklighet. Flygplansmotorerna är inte större än stenarna som ligger botten, så de är svåra att skilja åt, säger undervattensfilmaren Jan Christensen i Lund.
Det var till honom som de båda dykarna ringde direkt efter fyndet. Han slängde sig i bilen och var på plats med sin filmutrustning en och halv timme senare.
Hans film, som är utlagd på Facebook (sökord: Pdyk), visar överväxta motorer, propellrar, landningsställ och ammunition.
– Det är 16 meter djupt på nedslagsplatsen och det har gjort vraket lite utsatt för väder och vind. En teori är att cockpit och andra lättare föremål kan ha svepts iväg, säger Jan Christensen.
Han är van vrakletare, deltar varje år i projektet Havsresan som bland annat undersöker vattnen runt Skåne. Han kallar B-17 planet "ett väldigt exceptionellt fynd" och i maj kommer Havsresan att gå till nedslagsplatsen.
– Jag tycker att vraket ska få ligga kvar och att man ska dokumentera så mycket som möjligt innan andra dykare ger sig ned till vraket. Vad vi vet finns det inga bomber på botten, men den odetonerad gravkalibriga ammunitionen bör avlägsnas från botten.
Gå till toppen