Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Debattinlägg: "Det handlar inte om att sänka standarder eller undergräva EU:s och medlemsstaternas rätt att lagstifta."

Även med ett frihandelsavtal som TTIP mellan EU och USA står det lagstiftaren fritt att införa nya lagar och regler, skriver EU-parlamentarikern Christofer Fjellner (M) och Karin Enström (M), vice ordförande i riksdagens utrikesutskott, i en slutreplik.

Miljöpartiets förespråkare vilseleder när de påstår att regleringssamarbetet mellan EU och USA i det kommande frihandelsavtalet leder till att de demokratiska spelreglerna kullkastas, skriver Christofer Fjellner och Karin Enström.Bild: Kirsty Wigglesworth
Återigen vilseleder Max Andersson (MP), EU-parlamentariker, och Carl Schlyter (MP), ordförande i riksdagens EU-nämnd, i debatten om frihandelsavtalet mellan EU och USA (Aktuella frågor 11/2).
De påstår att regleringssamarbetet mellan EU och USA i det kommande frihandelsavtalet kommer att innebära att de demokratiska spelreglerna kullkastas. Men de vet säkerligen mycket väl att detta inte stämmer.
I veckan publicerade EU-kommissionen förhandlingstexten för kapitlet om regleringssamarbetet, som kommer att vara en av hörnstenarna i frihandelsavtalet med USA. Lika viktigt som det är att bli av med nuvarande handelshinder är det att se till att nya handelshinder inte uppstår i framtiden. Därför är den här typen av samarbete en naturlig del av ett ambitiöst och modernt frihandelsavtal.
Tyvärr hade Andersson och Schlyter för bråttom för att läsa till paragraf två i den förhandlingstext som de refererar till. Eller så läste de inte alls. För där står det klart och tydligt att det står parterna fritt att självständigt stifta lagar.
För även med ett frihandelsavtal står det lagstiftaren fritt att införa nya lagar och regler.
Regleringssamarbetet är helt enkelt ett forum för att undvika att nya handelshinder uppstår i onödan. Det handlar inte om att sänka standarder eller att undergräva EU:s och medlemsstaternas rätt att lagstifta, utan att se hur vi kan få gemensamma lösningar på gemensamma problem. Konkret kan det röra sig om färgen på jordningskablar eller dubbla godkännandeprocesser för medicinsk utrustning.
Vi måste påminna oss själva om att EU och USA faktiskt har världens högsta standarder, men att vi många gånger har försatt oss i situationen att vi löser samma problem på helt olika sätt. Våra länder ska inte behöva uppfinna hjulet på nytt. Lagstiftning blir bättre när lagstiftare talar med varandra, precis som granskning blir bättre när granskaren har satt sig in i dokumenten.
Christofer Fjellner (M)
Europaparlamentariker
vice gruppledare i handelsutskottet för EPP-gruppen
Karin Enström (M)
utrikespolitisk talesperson
vice ordförande i riksdagens utrikesutskott
Gå till toppen