Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Experten tror på ny medaljsuccé

Tillsammans med Charlotte Kalla pekas de svenska sprintdamerna ut som Sveriges starkaste medaljhopp under hemma-VM i Falun.
En svensk sprintvärldsmästare berättar varför.

Charlotte Kalla har stora krav på sig under VM.Bild: Bildbyrån
Det svenska skidlandslaget är på väg att pricka in en formtopp som påminner om förra årets OS-succé.
Det menar expertkommentatorn och den tidigare VM-guldmedaljören Emelie Öhrstig efter att ha sett Charlotte Kalla krossa konkurrensen och Marcus Hellner göra säsongens bästa lopp i helgens VM-genrep.
– Svenskarna har nästan bara haft VM i fokus. Många har kunnat vara säkra på sin startplats och haft ett lugn i sina förberedelser. Jämför man med Norge så hade de en mycket större fajt om VM-platserna, precis som inför OS. Då kunde vi också se att de som helhet var i bäst form redan i december. Hos de svenska åkarna tycker jag att vi kan se samma tendenser som inför OS då de kom med en gryende form in mot mästerskapet. Det börjar kännas att det bubblar i gänget, säger Emelie Öhrstig som själv hade en fantastisk formtopp när hon tog sprintguld 2005.
– Visst har det funnits en ovisshet när så få har gjort resultat tidigare i vinter, men med tanke på hur det blev förra året känns det riktigt, riktigt bra även om vi inte kan förvänta oss att allt klaffar på samma sätt som i OS. Det blir nog inte elva medaljer som sist ... men en liten medaljhög i alla fall.
Stort tryck vilar på Charlotte Kalla, Marcus Hellner och Johan Olsson när de kör de längre distanserna.
Charlotte Kalla, som tog en övertygande seger på 10 kilometer fritt i Östersund i helgen, ser Emelie Öhrstig som det största medaljhoppet.
– Jag tror hon är mest laddad där, för det är en distans där hon ständigt varit återkommande på pallen, säger Emelie Öhrstig som annars utnämner Sveriges damsprinters till de med högst potential – i synnerhet i teamsprinten.
Ida Ingemarsdotter mästerskapsfokusering gör att hon aldrig kan räknas bort. Även om säsongen sett medioker ut finns det extra krafter på mästerskapen.
– Vid sin sida får hon Stina Nilsson, som jag tycker har sett mycket spännande ut. Årets säsong har varit hennes internationella genombrott. Dessutom har jag sett stigande form hos Hanna Falk.
Sprintherrarna ser hon inte riktigt som lika heta kandidater. OS-medaljörerna är inte där de befann sig för ett år sedan. Teodor Peterssons form är ett stort frågetecken och Emil Jönssons medverkan är högst osäker. Störst förhoppningar vilar istället på att hemmaåkaren Calle Halfvarsson ska få till det i den individuella sprinten.
– Han har haft en fin säsong och är den som har stuckit ut, säger hon.
När Emelie Öhrstig tog sitt VM-guld i sprint i Oberstdorf 2005 var det Sveriges första individuella kvinnliga medalj på fjorton år. Sedan den dagen har Sverige aldrig lämnat ett VM utan en sprintmedalj.
– Tillsammans med Norge har vi varit en av de starkaste sprintnationerna. Det har funnits en jämnhet under en lång period, konstaterar Emelie Öhrstig.

Sveriges tre största medaljhopp

1. Charlotte Kalla
Åker skiathlon, 10 km fristil, stafetten och 30 km klassiskt, men det är ingen tvekan om att det är på 10 km där hennes största fokus och chanser finns. I skiathlon och stafetten skördade hon också medaljer i Sotji-OS när hon var i liknande form.
2. Teamsprinten, damer
Spännande lag med meriterade Ida Ingemarsdotter och nya stjärnskottet Stina Nilsson. 22-åriga Stina Nilsson utmärkte sig redan vid VM 2013 när hon tog en femteplats i den individuella sprinten.
3. Ida Ingemarsdotter
Är en mästerskapsåkare som tagit sju medaljer på två VM och ett OS. Hon deklarerade tydligt redan vid hemresan från Sotji att hennes fokus då omedelbart flyttades till hemma-VM i Falun.
Gå till toppen