Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Kalla i fokus inför VM

I tårar efter första loppet i VM-banorna.
Strålande glad efter VM-genrepet.
— Det är mycket glädje i skidåkningen just nu, säger Charlotte Kalla när hon återvänder till Falun för att visa att hon kan leverera i VM.

"Jag hoppas att jag ska hitta känslan och ha samma goda teknik som i skejtåkningen i Östersund.", säger Charlotte Kalla.Bild: Nils Jakobsson / BILDBYRÅN
Charlotte Kallas första kontakt med VM-banorna i Falun i början av januari slutade med att hon blev frånåkt av norskorna och ifrågasatte sig själv.
Det gör hon inte efter uppvisningen i Östersund förra helgen. Utklassningen av hela världseliten satte självförtroendet på plats igen.
— Efter det längtade man hit. Nu vill jag fortsätta i den känslan och först och främst inrikta mig på skiathlonloppet på lördag.
Men genrep är en sak. VM en annan.
— Jag försöker nollställa mig inför VM. Det var genrep och det är nu det är VM, det är nu alla hoppas på att åka riktigt fort.
Nollställd eller inte finns det ändå en del som Kalla gärna tar med sig från 15-kilometersloppet i Östersund.
— Jag hoppas att jag ska hitta känslan och ha samma goda teknik som i skejtåkningen i Östersund. Det är något som jag tar med mig, det var som ett cykelhjul som rullade hela vägen på banan i tio kilometer.
— Och att jag driver på i diagonalen och hittar träffen i stakningen och åker så energisnålt som möjligt på klassiska delen. Jag behövde inte slita så mycket, kom ganska utvilad till skejten.
Kalla väljer till skillnad mot den norska skiddrottningen Marit Björgen att koncentrera sig på distansloppen i VM. Sprinten och sprintstafetten — där hon med Ida Ingemarsdotter tog guld i VM 2011 och silver 2013 — är strukna i hennes kalender.
En anledning är att sprintstafetten avgörs på söndagen, dagen efter skiathlon.
Med sin klart förbättrade teknik i klassisk åkning har skiathlon blivit en stark Kalla-disciplin de senaste två åren. Annars är förstås hennes gamla favorit - 10 kilometer fristil — det som hon ser fram mot mest i Falun.
Något positivt som det tidiga januariloppet på Lugnet gav Kalla, var just att få känna på VM-banorna. När de flesta i världseliten tävlade i Tour de Ski fick Kalla en chans att skaffa sig en liten VM-fördel genom att tävla i Falun i stället.
— Det var bra erfarenhet att få åka Skandinaviska cupen. Även om det bara var en 2,5-kilometersslinga då i skejt så fick vi åka klassiska delen i sin helhet. Det är lite längre sammanhängande stigning på skejtdelen. Just den biten har vi inte åkt så jättemånga gånger, säger hon.
— Man kör inte riktigt hela mördarbacken i klassiskt, men efter den är det några småstigningar där det gäller att ligga i rygg och jobba för att hänga med i klungan.
På frågan hur långt efter hon kan vara efter den klassiska delen utan att riskera att inte orka ta i kapp på fristilsdelen, svarar Kalla:
— Några sådana scenarier har jag inte målat upp.
Charlotte Kalla har andra bilder i sinnet.
Gå till toppen