Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Två kockar vill förbättra förskolematen i Malmö

Kan ett ”käknät” inspirera förskolor till att höja kvaliteten på maten? Det hoppas kockarna Jessica Gren och Nela Pasalic, som står bakom en ny matsatsning för de minsta i Malmö.

Många barn äter fyra av fem måltider på förskolan. Det gör det extra viktigt att maten som serveras är av bra kvalitet, tycker förskolekockarna Jessica Gren och Nela Pasalic. Därför har de startat något de kallar för ”käknät”, för att måltidspersonal och pedagoger ska kunna inspireras av varandra.
I Malmö har varje kök ansvar för sin egen mat och förskolorna har själva möjlighet att påverka inriktningen på maten. På Visans förskola är halvfabrikat bannlysta. Här lagas all mat från grunden. Till och med brödet till frukosten är hemlagat – precis som syltklicken på gröten. En viktig erfarenhet är att det inte behöver bli dyrare att äta bättre. På Vintrie förskola har kostnaderna för maten sjunkit sedan Nela fått ett eget tillagningskök och börjat laga all mat själv.
Råd och recept ligger ute på Käknätet, fritt för andra att ta del av.
– Vi hoppas att det kommer till användning och att våra kollegor lägger in sina tips och idéer, säger Jessica.
Samarbetet med pedagogerna känns viktigt och Nela hoppas att de också kommer att vilja vara en del av nätverket. Som kock har hon sällan möjlighet att vara med när barnen äter men efter varje måltid går hon ut och frågar barnen vad de tyckte om maten.
– Inte bara smaken utan också konsistenser. Var det kanske något som var för hårt att tugga? Barnen vill känna sig delaktiga och kunna påverka, säger Nela.
Som förälder kan man slita sitt hår och fundera över varför barnet äter tre portioner grönsaker på förskolan och inte en enda hemma. “Positivt grupptryck” tror de båda kockarna. Om fler barn äter blir det lättare att våga prova.
Lite list skadar inte heller. Hur ska man till exempel få en broccolisoppa att slinka ned i en kinkig femåring?
– Kalla den för krokodilsoppa! tipsar Nela.

Käknätet

I dagarna lanseras Käknätet - ett intranätverk för förskoleköken inom Malmö stad. Pedagoger och måltidspersonal kan använda det som en plattform för bland annat recept, menyer och matprat.
Gå till toppen