Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

VM-silver till Stina Nilsson

Svensk medalj på skid-VM:s första dag.

Stina Nilsson är den stora talangen från Malung och IFK Mora som med snabba steg tagit sig till världstoppen. Före silverlyftet i Falun hade hon bland annat två juniorguld i sprint och en femteplats i förra VM på meritlistan.
Nu är hon VM-tvåa, blott 21 år gammal.
Några timmar senare fick hon ta emot silvermedaljen vid prisceremonin på Stora torget i Falun, kallat Medal Plaza under VM.
— Det blev en överraskning att det var så mycket folk. Det är kul att känna att man har stöder från publiken och att de hejar på mig, sade hon efter att även ha varit med i SVT:s VM-magasin.
— Det absolut roligaste var att få träffa mina föräldrar.
Till slut blev det en segerkamp med 34-årige suveränen Marit Björgen. Norskan tog sitt tredje raka VM-guld i sprint med 42 hundradelras marginal. Norska trean Maiken Caspersen Falla var i sin tur dryga halvsekunden bakom Nilsson.
— Det kändes som att jag hade en bra spurt och tog någon liten, liten centimeter. Men det var inget snack om att Marit var den starkaste i dag, sade Nilsson.
Nilsson hade femte bästa tid i kvalet och tog sig sedan kontrollerat vidare från både kvart- som semifinal. Över 18 000 på de välfyllda läktarna, inklusive familjemedlemmarna, fick sedan se henne utmana mästarinnan om guldet.
— Jag trodde Kowalczyk var den man skulle hänga på, men det blev ju norskorna, så det vara bara att anpassa sig. Jag gick med bra i backarna, det kändes piggt, sade Nilsson.
Polskan Justyna Kowalczyk hade inte alls samma krut i finalen som i semifinalen. Stina Nilsson hade dock mycket krafter kvar. Marit Björgen fick ge allt för att hålla undan till sitt väntade guld.
— Det var ett riktigt tufft lopp. Jag kände verkligen Stina precis bakom mig sista 150 meterna, sade hon och berömde sin svenska utmanare.
— Stina har stor potential. Hon är ung, tretton år yngre än mig och hon kommer bli bättre och bättre.
— Jag hoppas jag är lite bättre om 13 år, sade Stina Nilsson och log.
Under en väldigt jämn och stabil säsong höll Stina Nilsson hela vägen fram när det verkligen gällde.
— Det har ju gått väldigt bra under säsongen och jag har känt att om det skulle stämma så skulle det kunna gå väldigt bra här i Falun.
Stina Nilsson ville inte ens tänka på sin nästa uppgift i VM, söndagens sprintstafett. Det är så det är, tankarna ligger här och nu. Det som händer i morgon eller därefter tar hon tag i då.
— Det har varit sjukt lätt att tänka så, försäkrade hon. Det är en taktik som har funkat för mig, att ta ett lopp i taget och hålla en bra och stabilt nivå.
Ida Ingemarsdotter slogs ut i semifinal. Övriga svenskor Hanna Falk och Magdalena Pajala försvann i kvartsfinalerna.
Gå till toppen