Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Bageri säljer ”tjejsemla”

Semmelwrap och grissemla. Kreativiteten har flödat i år när det gäller den annars så traditionella fastlagsbullen. Och det senaste exemplet hittade en Malmöbo på ett bageri i Oxie.

”Tjejsemlan” är mindre och billigare än en vanlig semla.Bild: Läsarbild
I disken bredvid de vanliga semlorna ligger en mindre och billigare variant. Tjejsemlan.
– Ska vi inte få njuta utan att få dåligt samvete? Jag tycker att det är ett bra exempel på hur man utan ont uppsåt ändå förtrycker tjejer. Man talar om för oss vad vi ska vilja äta, säger läsaren som vill vara anonym.
Besöket på Mor Idas bageri i Oxie väckte många funderingar. Läsaren undrar varför de valt just det namnet, och inte ”lilla semlan” eller ”minisemla”.
– Jag förstår ju grejen och de tycker säkert att det är på skoj. Men för mig är det inte alls kul. Det bidrar ju bara till bantningshysterin, ätstörningar och förlegade könsnormer. 
– Det är viktigt att vi vuxna får fundera och tänka över vilka fördomar det finns i samhället och vilka effekter de får. Jag vill inte att mina barn ska se det här. Vuxna ska inte sätta upp regler för hur tjejer eller killar ska vara eller vad de ska äta. Barn ska väl lära sig vad de ska äta baserat på hunger och hälsa, inte på grund av kön.
Bageriets vd, Ida Kristensson, är på resande fot och ger en kommentar via sms:
"Ja vi säljer tjejsemlor! Det är för att de är mindre än de vanliga så att man ska kunna äta dem med gott samvete. En del feminister gillar inte det men överlag bara positivt."
Gå till toppen