Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Klostergatan – Lunds mesta matgata

Klostergatan har alltid varit en bra matgata.
Nu är utbudet rekordstort – detta är vid sidan av Saluhallen Lunds självklara centrum för den som vill äta, fika eller handla.

Historiskt finns det tre verkliga klassiker på Klostergatan: Ljunggrens, Fahlmans och Håkanssons, tempel i delikatess- och konditoribranschen.
Alla tre är borta i dag – men behöver knappast saknas av någon, när nyetableringarna kommer slag i slag, och ställen som S:t Jakobs och Klostergatans vin och delikatess på kort tid blivit absoluta självklarheter i Lunds utbud. På senare tid har flera ställen tillkommit, och variationen har aldrig varit större, särskilt om man låter lite av Bantorget ingå i sammanhanget. Kolla här bara.
 

Nordsidan:

Tatung
Svensk kinamat med stadig publik – här äter man fyra små rätter till lunch som om det var 1980, då bolaget bakom krogen bildades. Ägaren Ying Chi Wu har passerat pensionsåldern, men fortsätter, och har här ett livsverk i sin nisch.
John Bull
Puben som förr hette John Bull, men inte fick behålla det namnet efter en varumärkesdiskussion, därför hette Old Bull ett tag och sedan fick tillbaka namnet igen. Alla säger ändå ”Bullen” – och den dag någon försöker modernisera konceptet går stället sannolikt omkull. Nu har det i stället sina trogna stammisar och drivs av krogveteranen David Parry.
Café och crêperie Oskar
Ett ljust och luftigt fik, ganska nystartat, där de tunna pannkakorna med namn efter personer i Astrid Lindgrens värld är det självklara huvudnumret. (Testa en ”Ronja”!) Drivs som en del av hotell Oskar på Bytaregatan intill.
O’Learys
En sportbar är en sportbar är en sportbar. Det är inget särskilt med den här – vilket ju också är meningen i franchisevärlden. Men lokalen med den lilla baren i entréplanet är mysig.
Klostergatans fisk
Hyllat för sina vällagade luncher. Här finns också en liten men naggande god fiskdisk för den som vill kocka själv. Har dock minskat en del i omsättning och personal – fiskmarknaden är stenhård i Lund, med fiskbil på Mårtenstorget och skickliga Malmstens i saluhallen.
Bengtsons ost
En verklig klassiker, familjeägt ställe med sakkunnig personal och imponerande utbud. Efter flytten tvärs över gatan för några år har man drivit krog – en satsning man alldeles nyligen har lagt ner för att återigen koncentrera sig på butiken.
 

Sydsidan:

Grand
Konkurrensen vad gäller representationsmåltider och fine dining är stor i Lund, igen. Det mår Grand bra av. Här betalar man lite extra för upplevelsen av miljön, men köket är i bättre form än någonsin.
Grands deli
Inget budgetalternativ – men den som vill ha hämtmat med klass kan med fördel slinka in här.
– Det är vår hemlagade mat som är det mest populära. Sedan har vi ju delikatesser också, fin vinäger och lakrits och sådant, men det är rätterna inne från hotellet som alltid går allra bäst. Räkmackan inte minst, säger Zita Hegedüs som arbetar i butiken.
Abrick Macaronn
Lite av ett mysterium är det ju, att en så otroligt smal nischprodukt som den minimala mandelmarängläckerbiten kan bära ett helt etablissemang. Men nu har det faktiskt funnits här i nästan fem år.
– Jag hade det gamla sushistället Ikuzukuri, som vi öppnade 2001. På den tiden fanns det två restauranger på hela gatan, säger ägaren Peter Kubicek.
När han sadlade om ville han jobba med ett fint hantverk, men inte sent på kvällarna.
– Och jag ville ha kunder, men inte hungriga kunder, utan bara folk som vill ge bort något eller förgylla sin vardag. Den som kommer in till oss är alltid på gott humör, säger han.
Han skulle inte kunna tänka sig att flytta.
– Det här är en smal nisch, det är det som är Klostergatan. Hela den här gatan är ju som en saluhall utomhus.
S:t Jakobs
En osannolik framgångssaga: detta ställe är väl det enda som har skapat svenska brödköer i modern tid. Och fiket bara utvidgar, rum efter rum inåt i fastigheten. Här dricker man förmodligen Lunds bästa varma choklad och här kan man få kokostoppar som är så smörstinna att det inte går att sluta le när man äter dem.
Rå epok
En etiskt genomtänkt profil – sushi på skånska – som inte på minsta vis går ut över kvalitet och smak. Följaktligen ett älskat ställe. Den heta fisksoppan som serveras i stället för miso varierar i smak, men är aldrig något annat än jättegod. Krögaren Daniel Joannou driver tillsammans med Magnus Wallin även Rå epok i Helsingborg.
– Lunds gourmetgata kallas det ju här. När vi öppnade för fem år sedan var det mest en tillfällighet när lokalen blev ledig. Sedan såg vi potentialen. Fler ställen föder fler ställen. Många uppskattar att man kan köpa sushi, bröd och ost inom några få steg. Det blir ett sätt för oss att konkurrera med externa köpcentrum, säger han.
Daniel Joannou gillar också sammanhållnigen mellan aktörerna. Själv är han svag för bakverk och köper ofta makroner och bröd hos de närmsta grannarna.
Klostergatans vin och delikatess
Ännu en succéberättelse. På Klostergatan (ingen kallar krogen något annat i vardagslag) är det så gott som alltid fullt, såväl till lunch som till middag. Husets verkliga klassiker är surkålen – men inget alternativ är dåligt. Calle Henrickson som driver verksamheten i några olika bolag har efter mycket slit skapat en krog som alla krögare drömmer om att äga.
Patisseriet
Perfekta bakverk (valrhonabakelsen!), mysigt blandat möblemang, underbara bröd att ta med och te som är av den bättre sorten för att vara i påse. Fönstren blir förföriskt immiga. Inte konstigt att man ofta får vända i dörren.
Love Coffee Roasters
Nytt hippt kaffehak där baristans kompetens står i centrum – kanske kan man kalla det här stället en ambitiös lillebror till Solde i Malmö.
Redfellas
Ännu en kedja med ett detaljerat koncept kring smoothies och sallader – här sker inget av en slump, men således heller inte med jättemycket personlighet. Läget är dock oslagbart, och stället befolkas till stor del av studenter.
Gå till toppen